Mixer (keukengereedschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Taartmixer
Elektrische handmixer

Een mixer of klopper is een apparaat om fijne of vloeibare ingrediënten mee te mengen. Een ander woord voor mixer is mengmachine. De mixer wordt onderscheiden van een staafmixer die een mes heeft en werkt als een blender die men in de hand houdt.

Een handmatige mixer bestaat uit een groot tweezijdig tandwiel dat verbonden is met twee kleinere tandwielen. Door aan de handgreep te draaien, gaan de kleine tandwielen draaien. Omdat de kleine tandwielen aan het uiteinde van de kloppers zitten, gaan de kloppers draaien (in tegengestelde richting). Doordat het ene tandwiel groter is dan de twee kleine tandwielen, treedt er een versnelling op. De eenvoudigste vorm zijn kloppers, zelfs zonder tandwieloverbrenging, alleen puur op handkracht.

Tegenwoordig zijn handmatige mixers in onbruik geraakt en hebben plaatsgemaakt voor elektrische varianten. Deze mixer is uitgevonden door verschillende fabrikanten uit de Verenigde Staten. Een elektrische mixer heeft doorgaans twee (afneembare) kloppers en/of twee deeghaken. Ook heeft het apparaat twee of drie snelheden, om te voorkomen dat de mixer het beslag, slagroom of eiwit uit de kom spat.

Bij het gebruik van de deeghaken, moet er worden opgelet dat deze op de juiste plaats worden gezet er is een linker en een rechter haak. Zouden de haken andersom worden geplaatst, dan "kruipt" het deeg langs de haken omhoog. Bij het juiste gebruik gaat het naar beneden, terug in de kom. Bij de meeste mixers met losse kneedhaken zijn de uiteinden van de kneedhaken zodanig gevormd dat ze beiden op allebei de plaatsen passen, zodat de kans op omhoog kruipen van het deeg zeer klein is.

Zie ook[bewerken]