Mod (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mod (videospel))
Ga naar: navigatie, zoeken

Een modificatie of mod van een computerspel houdt in dat gebruikers de oorspronkelijke instellingen van geluid, level indeling (met behulp van leveleditors), tekst en graphics kunnen veranderen naar hun eigen wensen. Dit kan al dan niet de bedoeling zijn van de oorspronkelijke programmeur. Half-Life 2, dat gebruikmaakt van de Source engine, is een voorbeeld van een spel waarvoor meerdere mods beschikbaar zijn, waaronder Garry's Mod.

Communities[bewerken]

Het mogelijk maken van mods leidt vaak tot gemeenschappen (communities) van gebruikers die modificaties op het oorspronkelijke spel uitwisselen: zo kunnen nieuwe landkaarten worden aangemaakt of nieuwe raadsels en uitdagingen worden gecreëerd.

Serieuze toepassingen[bewerken]

Mods kunnen ook voor serieuze toepassingen worden gebruikt: zo schijnt een oliemaatschappij een first person shooter te hebben bewerkt als model van een olieplatform. De nieuwe werknemers kunnen dan al 'virtueel' rondlopen en zo nooduitgangen en de kortste route van A naar B ontdekken.

Total Conversion Mods[bewerken]

Een TC-mod (Total Conversion) is een mod, waarbij een eigen spel wordt ontwikkeld met de bestaande engine (het is een totale conversie aangezien alle aspecten van het bestaande spel zijn aangepast). Er zijn bijvoorbeeld talloze tc-mods voor de Grand Theft Auto-serie te vinden, maar ook de DOTA-serie voor Warcraft III is populair.