Epic Games

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Epic Games
Epic Games
Oprichting 1991
Sleutelfiguren Tim Sweeney
Mark Rein
Mike Capps
Jay Wilbur
Cliff Bleszinski
Donald Mustard
Hoofdkantoor Cary, North Carolina, Verenigde Staten
Producten Computerspellen, Unreal Engine
Website Epic Games
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen
Hoofdkantoor van Epic Games in Cary (North Carolina)

Epic Games (ook bekend als Epic en voorheen als Epic MegaGames) is een Amerikaanse ontwikkelaar van computerspellen te Cary, North Carolina. Het bedrijf staat bekend om de Unreal-serie, de Unreal Tournament-serie, Gears of War, Fortnite en de veel gebruikte game-engine, de Unreal Engine. Het bedrijf is voor 40% eigendom van het Chinese bedrijf Tencent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1991 opgericht als Potomac Computer Systems door Tim Sweeney en Mark Rein. In hetzelfde jaar werd het spel ZZT uitgebracht. In deze periode raakte het bedrijf bekend als Epic MegaGames. Het bedrijf groeide door het uitbrengen van sharewarespellen, waaronder Epic Pinball, Jill of the Jungle, Jazz Jackrabbit, Xargon en One Must Fall: 2097. In deze periode bracht Epic ook spellen van andere ontwikkelaars uit, zoals spellen van Safari Software en XLand. In 1997 werd Safari Software geheel gekocht door Epic. De spellen die Epic voor 1998 heeft uitgebracht behoren tot de Epic Classics.

In 1998 bracht Epic MegaGames de 3D first-person shooter Unreal uit, het begin van een serie Unreal-spellen. Het bedrijf begon ook de onderliggende technologie, de Unreal Engine, onder een licentie ter beschikking te stellen aan andere ontwikkelaars van computerspellen. In 1999 veranderde het bedrijf de naam naar de huidige naam, Epic Games, en verhuisde ook al zijn activiteiten naar Cary, North Carolina. Het bedrijf heeft ook Unreal Tournament uitgebracht dat vele prijzen heeft gewonnen. Na Unreal Tournament 2003 en Unreal Tournament 2004 heeft het bedrijf in november 2007 de opvolger Unreal Tournament 3 uitgebracht voor de pc en in december 2007 voor de PlayStation 3. In juli 2008 volgde de versie voor de Xbox 360. Het bedrijf heeft ook het spel Gears of War voor de Xbox 360 uitgebracht. Dit spel is ook uitgebracht voor Windows en Mac OS X.

Unreal Engine[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Unreal Engine voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste spel dat gebruikmaakte van de Unreal Engine was Unreal. Sindsdien heeft Epic verscheidene versies van de engine ontwikkeld die voor veel computerspellen gebruikt zijn. De engine is geschreven in C++. De huidige versie is Unreal Engine 4. Oudere versies van Unreal Engine maken gebruik van een scripttaal, UnrealScript, waarin scripts geschreven kunnen worden voor veel aspecten van het spel. Sinds Unreal Engine 4 wordt alleen C++ en een door Epic geïntroduceerde visuele scripttaal genaamd Blueprints nog gebruikt om scripts te schrijven.

Kort na de eerste release van UE4 in 2014 kwam Epic met het nieuws naar buiten zijn licentievoorwaarden te wijzigen voor zijn nieuwe game-engine, waardoor deze veel toegankelijker werd voor een bredere groep ontwikkelaars. Waar voorheen voor een UE3-licentie nog grof geld betaald moest worden, kunnen ook indie-ontwikkelaars nu kwalitatief hoogwaardige spellen ontwikkelen en uitgeven.

Deels vindt Epic dat iedereen de kans moet krijgen om de technologie van de game-engine te benutten, maar Epic is ook gaan nadenken over welk verdienmodel toe te passen toen het nieuws naar buiten kwam dat de grootste concurrent op 3D-game-engine-gebied, Unity, met belangrijke licentiewijzigingen ten faveure van indie-ontwikkelaars kwam.

Spellen van Epic Games[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgt een (onvolledige) lijst van spellen ontwikkeld door Epic Games:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]