Mokka (koffiesoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mokka

Mokka (Arabisch: المخا, Al-Mokha of Al-Mukha) is een type eerste kwaliteit koffieboon vernoemd naar de Jemenitische stad Mokka. Jemen was de belangrijkste producent van koffie die via de havenstad Mokka verhandeld werd.

De Zuid-Nederlandse plantkundige Carolus Clusius beschreef in 1574 als eerste Europeaan de koffieboon. De Nederlandse handel op Mokka begon echter pas in de 17e eeuw. In 1661 werd de eerste koffieveiling in Amsterdam gehouden, met 21.481 pond "Mochase cauwe". Koffie werd daarna in Nederland "Mokka-vocht" genoemd.[1]

Er bestaan vele mythes en verhalen over de mokkaboon. Zo zou ook Marco Polo de boon tijdens zijn reis naar China en terug ontdekt hebben.[2] Tijdens deze turbulente reis werden Marco en zijn gezelschap geplaagd door honger. Hierdoor moesten ze in het zuiden van het Midden-Oosten aanmeren om voedsel te kopen. In een stad genaamd Ṣūr vond Marco Polo een markt met allerlei bonen en specerijen. Hier vond hij een boon die de handelaar uit Mokka had gehaald. Marco Polo bracht de bonen mee van zijn reis en presenteerde ze aan de Doge van Venetië.