Moldavië op het Eurovisiesongfestival 2013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eurovisiesongfestival 2013
Land Vlag van Moldavië Moldavië
Nationale selectie
Selectieproces O Melodie Pentru Europa 2013
Datum Halve finales:
12 maart 2013
14 maart 2013
Finale:
16 maart 2013
Artiest Aliona Moon
Lied O mie
Uitslag
Halve finale 4de (95 punten)
Finale 11de (71 punten)

Moldavië nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2013 in Malmö, Zweden. Het was de 9de deelname van het land op het Eurovisiesongfestival. Zangeres Aliona Moon bereikte met het lied O mie tijdens de finale in Zweden de 11e plaats.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 september maakte de Moldavische staatsomroep TMR bekend te zullen deelnemen aan de volgende editie van het Eurovisiesongfestival. In december werd duidelijk dat de Moldavische act voor Malmö zou worden gekozen via een nationale finale, die gehouden zal worden op 16 maart 2013 in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Geïnteresseerden kregen tot 10 januari de tijd om een inzending in te sturen. Een dag later maakte de Moldavische openbare omroep bekend 126 nummers te hebben ontvangen. Daarnaast schreven zich ook nog 49 artiesten in zonder nummer. Op 12 januari werden alle nummers beluisterd, waarna er 60 verder mogen. Iedere finalist mag uit de 60 geselecteerde nummers een keus maken, waarbij het mogelijk is dat één nummer vaker wordt gekozen. Uiteindelijk won zangeres Aliona Moon deze selectie. Ze mocht aldus Moldavië vertegenwoordigen met het nummer O mie.

In Malmö[bewerken | brontekst bewerken]

Moldavië trad aan in de eerste halve finale op 14 mei. Hier probeerde Aliona Moon een finaleplek te behalen, wat lukte. Ze trad als derde op in de finale op 18 mei en eindigde er als elfde.