Molen Te Rullegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molen Te Rullegem
Opgezeilde molen
Opgezeilde molen
Basisgegevens
Plaats Herzele
Bouwjaar voor 1424 / ca. 1750
Type staakmolen
Kenmerken Had vroeger een buik op de windweeg
Vlucht 23,10 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  korenmolen en toerisme
Externe link(s) en afbeelding
Belgische Molendatabase
Herzele - Molen te Rullegem.jpg
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen te Rullegem is een staakmolen op molenwal in de Molenstraat, op 1 km ten zuidoosten van de kerk te Herzele. De huidige molen dateert waarschijnlijk van rond 1750, maar uit kerkelijke bron blijkt dat op dezelfde heuvel reeds veel vroeger een windmolen heeft gedraaid: alleszins vanaf 1424, wellicht nog eerder.

Zowel de huidige als de verdwenen windmolen is haast ononderbroken adellijk bezit geweest. Van begin 16de tot begin 19de eeuw was de molen eigendom van de Heer van Herzele, later van baron van de Woestijne. In 1906 komt de windmolen in bezit van graaf du Parc Locmaria. Tot eind 18de eeuw was de molen Te Rullegem een banmolen. Toen waren de inwoners van de heerlijkheid Herzele verplicht om hun graan op de molen van de heer te laten malen, op straffe van boeten en verbeurten. De molenaar mocht in die tijd een deel van het gemalen product afhouden, een praktijk waaraan hij zijn kwalijke reputatie dankt.

De molen werd op 28 mei 1962 beschermd als monument. In 1966 werd hij hersteld. Aan het draaiende werk werd toen evenwel onvoldoende aandacht besteed. Voor 1966 had de molen een buik op de windweeg, ten behoeve van een derde steenkoppel, maar dit werd toen verwijderd. Het geklinknageld gevlucht werd toen vervangen door een houten gevlucht van slechts 22 meter lang. Na een wiekbreuk op 9 september 1990 kwamen er gelaste stalen roeden van 23,10 meter. De Vlaamse Gemeenschap, de provincie en de gemeente subsidieerden gezamenlijk 90 % in de totale kostprijs van 1.100.000 frank. In 2002 werd een nieuwe ingrijpende restauratie uitgevoerd voor bijna 100.000 euro: nieuwe steenbalk, nieuwe kruisplaat (N-Z), maalvaardig maken van de achtermolen (molenstenen en nieuw rondsel), heropmetselen van de teerlingen en schilderwerken. Eigenaar/vrijwillige molenaar Alain Goublomme en Johny De Pelseneer stellen de molen regelmatig op zondag in werking.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]