Mopar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mopar (afkorting voor "MOtor PARts") is de onderdelen- en servicetak van alle Amerikaanse automerken die vallen onder de vlag van Chrysler LLC. De term is in de jaren twintig voor het eerst door Chrysler gebruikt.

Tegenwoordig wordt de term in een breder perspectief gebruikt door autoliefhebbers, namelijk als verzamelnaam voor alle Chrysler merknamen, waaronder Chrysler, Dodge en Plymouth. De oorzaak hiervoor is het feit dat de naam Chrysler werd gebruikt voor zowel de moedermaatschappij als een van de submerken. Om verwarring te voorkomen is de naam Mopar geadopteerd om de moedermaatschappij aan te duiden.

De oorsprong voor het gebruiken van MOPAR ligt ook in de Amerikaanse wetgeving. Na de crash (1929)van jaren 30 werd er door de 'Federal Trade Commission' een mandaat ingesteld, waardoor grote Amerikaanse autofabrieken niet hun eigen vervangingsonderdelen mochten verkopen, om monopolieposities te voorkomen. Hierdoor ontstonden een aantal kleinere auto onderdelen bedrijven, met de grote fabrikanten als aandeelhouders. Bij Chrysler was dit het bedrijf Motor Parts Corporation, bij Ford was dit MotorCraft en bij General Motors Delco en Remy, later Delco-Remy.


Externe link[bewerken]