Mopar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo

Mopar (afkorting voor "MOtor PARts") is de onderdelen- en servicetak van alle Amerikaanse automerken die vallen onder de vlag van Chrysler LLC. De term is in de jaren twintig voor het eerst door Chrysler gebruikt. Het is nu een onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles.

Tegenwoordig wordt de term in een breder perspectief gebruikt door autoliefhebbers, namelijk als verzamelnaam voor alle Chrysler merknamen, waaronder Chrysler, Dodge en Plymouth. De oorzaak hiervoor is het feit dat de naam Chrysler werd gebruikt voor zowel de moedermaatschappij als een van de submerken. Om verwarring te voorkomen is de naam Mopar geadopteerd om de moedermaatschappij aan te duiden.

De oorsprong voor het gebruiken van Mopar ligt ook in de Amerikaanse wetgeving. Na de beurskrach van 1929 en de daaropvolgende economische crisis werd de 'Federal Trade Commission' een mandaat ingesteld, waardoor grote Amerikaanse autofabrieken niet hun eigen vervangingsonderdelen mochten verkopen, om monopolieposities te voorkomen. Hierdoor ontstonden een aantal kleinere auto onderdelenbedrijven, met de grote fabrikanten als aandeelhouders. Bij Chrysler was dit het bedrijf Motor Parts Corporation, bij Ford was dit MotorCraft en bij General Motors Delco en Remy, later Delco-Remy.

Externe link[bewerken]