Moskouse Centrale Diameters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het MCD net

De Moskouse Centrale Diameters (Russisch: Московские центральные диаметры) is het stadsgewestelijk spoornet van de Russische hoofdstad Moskou.

Plannen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste aanzet voor een stadsgewestelijk spoornet werd gegeven met de hervatting van het personenvervoer op de kleine ringspoorlijn van Moskou. De eerste gedetailleerde uitwerking kwam op 15 november 2017 ter tafel tijdens een vergadering tussen de Russische President Poetin, de Moskouse burgemeester Sergei Sobjanin en de directeur van de Russische spoorwegen Oleg Belozerov. Om een volwaardig stadsgewestelijk net te realiseren zijn de bestaande spoorlijnen in Moskou en de Oblast Moskou aangepast. Het is de bedoeling om te rijden volgens een starre dienstregeling, in eerste instantie met een interval van 12 tot 15 minuten en na de aanleg van extra sporen 5 tot 6 minuten.

Uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Het project wordt uitgevoerd door de stad Moskou, de regio Moskou, het ministerie van verkeer en de Russische spoorwegen. Volgens berekeningen van de Russische spoorwegen zal het hele project 155,4 miljard Roebel kosten. De eerste twee lijnen werden op 21 november 2019 geopend. Samen met de Centrale ringlijn en de metro zal een vervoerssysteem worden gevormd. Voor de exploitatie wordt de “Centrale voorstadsreizigersdiensten maatschappij” opgericht. Er worden 5 lijnen gerealiseerd voor 391 miljoen reizigers per jaar. Naar verwachting zal de transfertijd tussen de Moskouse luchthavens tot minder dan een uur worden teruggebracht.

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Verbinding Bereden spoorlijn Openingsjaar Lengte,
км
Aantal
stations
Verwachte aantal
reizigers, mln/jaar
MCD-1 OdintsovoLobnja Beloroesskoje en Savjolovskoje 21 november 2019 52 28 42,9
MCD-2 Nachabino  — Podolsk Rizjskoje en Koerskoje 21 november 2019 80 38 48,6
MCD-3 ZelenogradRamenskoje Leningradskoje en Rjazanskoje 2021 88 43 46,8
MCD-4 AprelevkaZjeleznodorozjny Kievskoje en Gorkovskoje 2021[1] 85 35 ?
MCD-5 PoesjkinoDomodedovo Jaroslavskoje, Koerskoje en Paveletskoje 2023-2024 ? ? ?