Kleine ringspoorlijn van Moskou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kleine ringspoorlijn van Moskou (Russisch: Малое кольцо Московской железной дороги; Maloje koltso Moskovskoj zjeleznoj dorogi of Малая Окружная железная дорога; Malaja Okroezjnaja zjeleznaja doroga), kortweg MK MZjD of MOZjD is een ringlijn die volledig op het grondgebied van de stad Moskou ligt. De lijn is 54 km lang en wordt tegenwoordig alleen voor goederenvervoer gebruikt. Er zijn plannen om in de komende jaren ook passagiertreinen op de ringspoorlijn te laten rijden, waarmee Moskou een soort S-Bahn zou krijgen.

Beschrijving van de lijn[bewerken]

De ringspoorlijn met wolkenkrabbers op de achtergrond in Moskou-City

De lijn telt 14 stations (vroeger waren dit er negentien). Er zijn zes bruggen (vier over Moskvarivier, één over Jauza en één over Lichoborka) en 32 viaducten over straten, wegen en andere spoorlijnen. Er is ook één tunnel. De lijn heeft geen enkele gelijkvloerse kruising.

Geschiedenis[bewerken]

Historisch station Kanatsjikovo

De lijn werd aangelegd tussen 1903 en 1908. Oorspronkelijk werd de lijn niet alleen voor goederen-, maar ook voor reizigersvervoer gebruikt. Doordat de door de lijn bediende wijken over de loop van de tijd echter steeds beter door tram- en buslijnen werden ontsloten, werd het reizigersvervoer steeds minder van belang. In 1930 werd het passagiersvervoer dan ook opgeheven.

Toekomst[bewerken]

Nu het stedelijke openbaarvervoersnet, met name de metro, steeds meer overbelast wordt en de files steeds langer worden, wordt de mogelijkheid tot hervatten van de reizigersvervoer op de lijn steeds vaker overwogen.

Volgens de laatste projecten[1] moesten al in 2009 op een deel van de lijn passagierstreinen gaan rijden. Hiermee kon Moskou een soort S-Bahn zullen krijgen. Doordat de lijn nu slechts deels geëlektrificeerd is, zal de dienst in het begin met dieseltreinstellen uitgevoerd worden. Tussen 2010 en 2012 moest de lijn volledig geëlektrificeerd worden. Mogelijk zullen dan ook metrostellen gaan rijden op de lijn. De bestaande stations zullen vernieuwd worden, er er zullen nieuwe stations worden gebouwd. Ook zullen de aansluitingen op ander openbaar vervoer en overstapmogelijkheden op de metro verbeterd worden.

De lijn blijft echter eigendom van de Russische spoorwegen, die het nog steeds voor het goederenvervoer willen blijven gebruiken. Om het goederenvervoer met het reizigersvervoer te kunnen combineren, moeten de goederentreinen alleen 's nachts gaan rijden. Dat zou een grote aanpassing van de dienst betekenen, wat nog niet zo gemakkelijk te realiseren is.

Externe links (Russisch)[bewerken]