Mosty u Jablunkova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mosty u Jablunkova
Gemeente in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag
Wapen
Mosty u Jablunkova (Tsjechië)
Mosty u Jablunkova
Situering
Regio (kraj) Moravië-Silezië Regiovlag
District (okres) Frýdek-Místek
Coördinaten 49° 32′ NB, 18° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,95 km²
Inwoners 3917 (1.1.2012)
Politiek
Burgemeester Milan Procházka
Overig
Postcode(s) 739 98
Gemeentenummer 598453
Website www.mostyujablunkova.cz
Foto's
De kerk van Mosty u Jablunkova (2010)
De kerk van Mosty u Jablunkova (2010)
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Mosty u Jablunkova (uitspraak) (Duits: Mosty in den Beskiden) is een Tsjechische gemeente in de regio Moravië-Silezië, die deel uitmaakt van het district Frýdek-Místek. De gemeente, die in het Pools Mosty koło Jabłonkowa heet, telde in 2012 3917 inwoners.[1] In 2001 bestond bijna een vijfde deel van de inwoners uit Polen.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Mosty u Jablunkova ligt in het historische Hertogdom Teschen, nabij de grens met Slowakije. Het dorp is gesitueerd in de Jablunkapas, tussen de hellingen van de Silezische Beskiden. Ten oosten van het dorp bevindt zich de Gírová (839 m), ten westen de Malá Skalka (797 m) en de Skalka (931 m) en ten noordoosten de Zelená hora (604 m). Het dorp zelf ligt op 490 meter boven de zeespiegel. Door Mosty u Jablunkova stroomt de Oselnice, een zijrivier van de Lomná.

De E75 voert door het dorp, evenals de internationale treinverbinding tussen Košice en Silezië. Nabij het dorp zijn twee grensovergangen met Slowakije. Mosty u Jablunkova is een bekend wintersportcentrum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het dorp wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1578. In deze tijd ontstonden vanwege de invallen van de Turken in Hongarije twee verdedigingswerken bij de Jablunkapas, ter bescherming van deze belangrijke verbinding tussen Silezië en Hongarije. De spoorlijn waaraan het dorp ligt werd in 1869 aangelegd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mosty u Jablunkova van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.