Mugalzhar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mugalzhar
Hoogste punt Boqtybay (657 m)
Lengte 200 km
Breedte 30 km
Locatie Kazachstan
Coördinaten 48° 39′ NB, 58° 33′ OL
Mugalzhar (Kazachstan)
Mugalzhar
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Mugalzhar of Mughalzhar (Russisch: Мугоджары; Moegodzjary of Мугоджарский хребет; Moegodzjarski chrebet), ook Moegojar, Moegozjar of Moegozar genoemd, is een serie heuvelruggen in het noordwesten van Kazachstan, die zich uitspreiden over een lengte van 440 kilometer. Door sommige geografen wordt het gezien als de zuidelijke uitloper van de Oeral. De Mugalzhar is verbonden met de Zuidelijke Oeral door de Goeberlinskiheuvels (Губерлинские горы). De Mugalzhar vormt de waterscheiding tussen de bekkens van de Kaspische Zee en het Aralmeer.

De eigenlijke Mugalzhar heeft een lengte van 200 kilometer en een breedte tot 30 kilometer. De heuvelruggen starten bij de rivier de Or als een smalle rug die zich verderop splitst in twee ruggen: de Oostelijke Mugalzhar en de Westelijke Mugalzhar. De hoogste piek is de Boqtybay met 657 meter in de Oostelijke Mugalzhar. De belangrijkste rivieren die in de heuvelruggen ontspringen zijn de Or, Emba en Irgiz. De Mugalzhary worden vooral gekenmerkt door steppe met her en der uitstekende rotsen. In de lager gelegen gedeelten bevinden zich kleine berkenbossen.

In brede zin omvat de Mugalzhar ook een aantal omliggende hooglanden en heuvels. De belangrijkste hiervan zijn het Oeral-Tobolsk Plateau en de Noordelijke Mugalzhar, die de verbinding vormen met de Goeberlinskiheuvels.

Door de Mugalzhar loopt de spoorlijn van Kandıagaş naar Arıs.

Zie de categorie Mugodzhar Hills van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.