Muhtar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een muhtar is het gekozen dorpshoofd in dorpen in Turkije. Ook in steden heeft elke wijk een muhtar, maar met een iets andere status. Muhtars en hun dorpsraden (Turks: Azalar of İhtiyar heyeti) worden tijdens lokale verkiezingen voor vijf jaar gekozen. Het is voor politieke partijen in Turkije echter niet toegestaan kandidaten voor deze functies voor te dragen.

Muhtars in dorpen[bewerken | brontekst bewerken]

In elk dorp is de muhtar de hoogste gekozen autoriteit van het dorp. In Turkije wordt er geen burgemeester toegewezen aan een dorp. Volgens de Turkse dorpswet[1] zijn de taken van de muhtars in twee groepen te verdelen:

  • Verplichte taken: deze hebben betrekking op volksgezondheid, basisonderwijs, veiligheid en kennisgeving van openbare aankondigingen, enz.
  • Niet-verplichte taken: deze zijn afhankelijk van de eisen van dorpsbewoners.

Muhtars in steden[bewerken | brontekst bewerken]

Elke stad in Turkije heeft verschillende wijken. In middelgrote steden kunnen er tientallen wijken zijn en in grote steden kan het aantal de honderd overschrijden. Elk wijk heeft zijn eigen muhtar. De muhtars in de steden hebben minder taken dan de muhtars in de dorpen.[2] Deze taken kunnen variëren van het registreren van de bewoners van de wijk tot het verstrekken van officiële afschriften van geboorteaktes en identiteitskaarten. Ook stembiljetten worden aan de bewoners verstrekt door de muhtar tijdens verkiezingen.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Turkse wet 442 van het jaar 1924, origineel uit T.C. Resmi Gazete, 7 april 1924
  2. De lijst met taken van de muhtar. Gearchiveerd op 14 maart 2013. Geraadpleegd op 5 augustus 2023.