Openluchtmuseum van Sart-Tilman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Openluchtmuseum van Sart-Tilman
Musée en plein air du Sart-Tilman
Locatie Sart-Tilman
Coördinaten 50° 35′ NB, 5° 36′ OL
Type openluchtmuseum
universiteitsmuseum
Thema beeldhouwwerken
Opgericht 1977
Lid van Universiteit van Luik.
Detailkaart
Openluchtmuseum van Sart-Tilman (België)
Openluchtmuseum van Sart-Tilman
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Openluchtmuseum van Sart-Tilman (Frans: Musée en plein air du Sart-Tilman) is een beeldenmuseum in de campus van de Sart-Tilman (Universiteit van Luik) in de provincie Luik. Het museum heeft een collectie van 156 werken.

Reeds in 1961 overwoog de architect André Jacqmain de campus te verfraaien met sculpturen. Hij werd hierin bijgetreden door de hoofdarchitect Claude Strebelle, die samenwerkte met de kunstenaar Pierre Culot, wat resulteerde in diens monumentale Mur de pierre d'âge viséen. In 1977 werd het museum officieel opgericht. Hiervoor werkte de Universiteit van Luik samen met het toenmalige Ministerie van Cultuur, dat de verantwoordelijkheid later overdroeg aan de Franse Gemeenschap van België.

Het museum doet aan onderzoek en conservatie en richt zich op hedendaagse beeldhouwkunst. De werken zijn meestal gemaakt tijdens het bestaan van het museum, hoewel ook enkele oudere werken werden verworven. Ze zijn grotendeels afkomstig uit het Franstalige deel van België, maar er is ook werk aanwezig van Vlaamse en buitenlandse kunstenaars.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Openluchtmuseum van Sart-Tilman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.