Musculi papillares

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tekening van de musculi papillares in het hart

De musculi papillares,[1][2] papillaire spieren[3] of tepelspieren (in de hartkamers) [4] zijn spiertjes in het hart, zowel in de rechter- als de linkerkamer. De musculi papillares zijn inwendige uitstulpingen van de spierwand van de punt (apex) van het hart. Ze zijn door middel van kleine peesjes (de chordae tendineae) verbonden aan de randen van de hartkleppen tussen kamers en boezems. Deze spiertjes spannen zich met de rest van de hartspier aan bij de systole. Hun functie is het voorkomen van het terugslaan van de AV-kleppen. Als de druk in de ventrikel zich opbouwt, zouden de AV-kleppen (de valvula tricuspis voor de rechterharthelft en de valvula mitralis voor de linkerharthelft) terugslaan in de richting van het atrium en bloed zou dus ook terug kunnen stromen.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Meckel, J.F. (1817). Tabulae anatomico-pathologicae modos omnes, quibus partium corporis humani omnium forma externa atque interna a norma recedit, exhibentes. Fasciculus primus. London: Treutel & Würz.
  2. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  3. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Bohn Stafleu Van Loghum, Houten.
  4. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.