Museum De Schotse Huizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum De Schotse Huizen
De Schotse Huizen in Veere
De Schotse Huizen in Veere
Locatie Veere
Huisvesting
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 36897
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Canon van Zeeland, venster 15 Schotse Huizen in Veere, ca. 1539

Museum De Schotse Huizen is een historisch museum met beeldende kunst, streekdracht en interieur verbonden met de historie van de stad Veere in Zeeland, Nederland.

Het museum is gevestigd in twee laat-gotische koopmanshuizen op de Kaai aan de voormalige vissershaven in Veere (”Het Lammeken” en de “De Struijs”). Het bevat onder meer een Schotse Kamer die is ingericht in de vorm van een ontvangstruimte en kantoor van de zogeheten Conservator van de Schotse stapel in Veere, exposities van streekdrachten en afwisselende exposities van en over de internationale Veerse kunstenaarskolonie (1870-1970) en/of aan Zeeland en Walcheren gerelateerde beeldende kunstenaars uit heden en verleden.

Geschiedenis[bewerken]

De panden van het museum herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen tussen Veere en Schotland. Veere werd stapelplaats van Schotse wol dankzij de Schotse Koning Jacobus I, wiens dochter trouwde met Wolfert van Borssele, heer van Veere. Dit feit staat centraal in de collecties van het museum.

De huizen “Het Lammeken” en “De Struijs” zijn oorspronkelijk als elkaars spiegelbeeld gebouwd. “Het Lammeken” is ternauwernood van de sloop gered. Jhr. mr. Victor de Stuers kocht het gebouw in 1881 en schonk het in 1907 aan de Staat der Nederlanden. Voorwaarde was, dat het huis in de oorspronkelijke staat gehandhaafd zou worden.

De rijke Engelsman Albert Ochs (1857-1921) kocht in 1896 “De Struijs” voor 1200 gulden. Veel is er verbouwd aan het interieur en exterieur van “De Struijs”. Zijn dochter Alma Francis Oakes (1889-1987) verzamelde meubelen, porselein en Zeeuwse streekdrachtonderdelen. Zij schonk het huis en de verzamelingen in 1947 aan de Staat der Nederlanden onder de voorwaarde dat het als museum geëxploiteerd zou worden. Zowel “Het Lammeken” als “De Struijs” behoorden tot 15 januari 2016 tot de portefeuille van de Rijksgebouwendienst.

In 1950 werden “Het Lammeken” en “De Struys” als museum ingericht en voor het publiek opengesteld.

In 1963 stond "Het Lammeken" model voor het 22e Delfts blauwe huisje van KLM.

Dit monument is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.

Collecties[bewerken]

In de beeldenzaal van “Het Lammeken” staan de beelden van de heren en vrouwen van Veere opgesteld. Deze beelden sierden tot in de dertiger jaren van de vorige eeuw de gevel van het Veerse stadhuis en werden in 1517-18 vervaardigd in het atelier van de Mechelse beeldhouwer Michel Ywijnsz.

Externe links[bewerken]