Museum Dr. Guislain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het museum

Het Museum Dr. Guislain is een museum in Gent waarin de geschiedenis van de psychiatrie wordt weergegeven aan de hand van gebruiksvoorwerpen, kunst en onderzoek. Het museum opende zijn deuren in 1986. Het is ondergebracht in het oude ziekenhuis op het terrein van Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain te Gent, genoemd naar de psychiater Jozef Guislain. Naast het ontsluiten van de uitgebreide vaste collectie met waardevol medisch erfgoed, organiseert het museum elk jaar een drie- tot viertal exposities.

Vaste presentatie
  • Op losse schroeven: een tentoonstelling over de geschiedenis en actualiteit van de psychiatrie.
  • De Kabinetten: een tentoonstelling outsiderkunst met daarin onder meer enkele beelden van Nek Chand.
Vaste collectie
  • Museum Dr. Guislain bekleedt met zijn collectie over de geschiedenis van de psychiatrie en de zorg enerzijds, en kunst en waanzin anderzijds, een unieke positie in België, maar ook internationaal behoort het museum tot de belangrijke spelers. Met zo’n 64.000 geïnventariseerde stukken – waarvan meer dan 10.000 werken in de collectie ‘kunst & waanzin’ – beheert het museum een omvangrijke collectie die niet alleen voor de eigen permanente en tijdelijke tentoonstellingen wordt gebruikt, maar waarvan ook de rijkdom door middel van uitgaande bruiklenen tot uiting komt.

Sinds 2002 heeft het Museum Dr. Guislain de collectie outsiderkunst en naïeve kunst in langdurige bruikleen van de Stichting Collectie De Stadshof die haar museum in Zwolle moest sluiten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Museum Dr. Guislain
  • Op losse schroeven - over zenuwpezen, zwartkijkers en zielenknijpers, Patrick Allegaert, Bart Marius, Yoon Hee Lamot, Sarah Van Bouchaute, Arnout De Cleene, Eline Van de Voorde, Hannibal, 2019
Zie de categorie Museum Dr Guislain van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.