Nördlinger Ries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nördlinger Ries
Het Nördlinger Ries
Coördinaten 48° 53′ NB, 10° 32′ OL
Nördlinger Ries (Duitsland)
Nördlinger Ries
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Geologie

De (of correcter, want letterlijk naar het Duits, waarin het woord onzijdig is: Het) Nördlinger Ries is een min of meer cirkelvormige opgevulde inslagkrater in Zuid-Duitsland, gelegen op het grensgebied van de Schwäbische en Fränkische Alb, in de stedendriehoek NeurenbergStuttgartMünchen. Het gebied heeft een diameter van 22-24 km en een oppervlakte van ongeveer 350 km², waarvan het grootste gedeelte in Beieren ligt; een kleiner gedeelte behoort tot Baden-Württemberg. In het gebied liggen de kleine steden Nördlingen, Harburg, Oettingen, Bopfingen en Wemding, en het wordt doorsneden door de rivieren de Wörnitz en de Eger. Het gebied is nagenoeg vlak, in tegenstelling tot de aangrenzende middelgebergten. Het Ries ligt op een hoogte tussen 415 en 460 meter boven zeeniveau.

Op basis van de in het Nördlinger Ries gevonden gesteenten, met name sueviet of Zwabensteen, meende men dat de cirkelvormige structuur van vulkanische oorsprong moest zijn; pas in 1960 werd bewezen dat het om het restant van een inslagkrater gaat, veroorzaakt door een meteoriet, die ongeveer 14,3 - 14,5 miljoen jaar geleden insloeg. Deze gebeurtenis staat bekend als de Ries-inslag, en het Nördlinger Ries wordt gerekend tot de best behouden grote inslagkraters op aarde. De krater is door zijn omvang en de sterke verwering alleen vanuit de lucht duidelijk te herkennen. Vanaf de bodem ziet men de rand van de krater als een richel die langs de horizon loopt en met bos begroeid is. Na de inslag werd een betrekkelijk zout meer gevormd, dat in de loop van de tijd, in naar schatting 2 miljoen jaar, dichtslibde en opdroogde.

In een uit omstreeks 1503 daterend historisch gebouw in de stad Nördlingen is het RiesKraterMuseum gevestigd. Het behandelt vooral de geologie en de ontstaansgeschiedenis van het kratergebied.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]