NDC mediagroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De NDC mediagroep is een Nederlandse uitgeverij die kranten, weekbladen, magazines, regionale boeken en internetsites produceert.

De groep is op 1 juni 2007 ontstaan uit een fusie tussen de Hazewinkel Pers en de Friese Pers. NDC mediagroep heeft twee hoofdvestigingen in Groningen en Leeuwarden. NDC Mediagroep was een onderdeel van NDC VBK. VBK ging in 2012 zelfstandig verder, met als eigenaren het management, aangevuld met ING. In 2013 werd de NDC overgenomen door de stichting Fryslân Boppe Oranjewoud (51%), ING (33%) en JM Fonds (16%). Op 19 juni 2015 stapte ING uit de groep en zijn FB en JM nu de eigenaren, waarbij FB 83% van de aandelen in handen heeft.

Actualiteit[bewerken | brontekst bewerken]

De kranten staan qua oplage onder druk. Op 11 maart 2014 kwam in het nieuws dat ING haar belang in de kranten wil overdoen aan de Telegraaf Media Groep. De drie noordelijke kranten zouden dan samengevoegd kunnen worden met HDC Media van het Telegraafconcern. Op 19 juni 2015 werd bekend dat de groep geheel in eigendom komt van FB en JM. De ING Bank verkoopt haar aandelen aan de beide Friese stichtingen en hiermee is NDC weer geheel in noordelijke handen.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

NDC mediagroep is uitgever van de dagbladen Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en sinds 1 juli 2013 ook het Friesch Dagblad. Ook worden tientallen weekbladen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe uitgegeven. NDC mediagroep is daarnaast uitgever van de magazines Noorderland en Ambitie en produceert de sportmanagementspellen Coach van het Jaar, Formule 1 Teammanager en Ploegleider, de website Autocircuit, de krantenarchiefsite De Krant van Toen, de amateurvoetbalsite Tweenul en een veertigtal lokale nieuwssites. NDC mediagroep was tot 1 mei 2013 eigenaar van de radiostations Waterstad FM, RADIONL en Freez FM.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hazewinkel Pers[bewerken | brontekst bewerken]

De Hazewinkel Pers BV was een krantenuitgeverij van de Noordelijke Dagblad Combinatie. Ze gaf het Dagblad van het Noorden uit en daarnaast verschillende regionale en lokale weekbladen en magazines.

De hoofdvestiging van de Hazewinkel Pers was gevestigd in de stad Groningen aan de Lübeckweg. Het bedrijf had nevenvestigingen in Appingedam, Assen, Delfzijl, Emmen, Groningen (aan het Gedempte Zuiderdiep), Hoogeveen, Hoogezand, Leek, Stadskanaal en Veendam.

De Hazewinkel Pers als bedrijf bestond sinds 2 juni 1888, toen het Nieuwsblad van het Noorden werd opgericht door Ruurt Hazewinkel Jzn.. Pas op 15 december 1977 werd de besloten vennootschap Hazewinkel Pers opgericht. Het heette toen nog Nieuwsblad van het Noorden BV en werd in 1994 omgedoopt tot Hazewinkel Pers, toen de Drents-Groningse Pers (DGP) werd overgenomen van Wegener (media).

Het bedrijf viel onder de holding van de Noordelijke Dagblad Combinatie BV (NDC|VBK de uitgevers BV), dat eveneens gevestigd was aan hetzelfde adres als de hoofdvestiging in Groningen.

Betrokkenheid van de familie Hazewinkel[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nieuwsblad van het Noorden werd in 1888 gekocht door Ruurt Hazewinkel Jzn. voor 250 gulden. Zijn bedrijf Hazewinkel Pers werd voortgezet door zijn zoons Jan en Nico. Dochter Fientje trouwde met Wim Aberson. Jans zoon Ruurt en Nico's zoon Frans vormden de derde generatie krantenuitgevers. Hans Aberson, zoon van Fientje en Wim, volgde in 1988 Ruurt op. Hij vertrok in 1997 en verkocht zijn aandeel aan Friese Pers. De neven bleven bij het bedrijf betrokken, Frans als commissaris bij de Noordelijke Dagblad Combinatie, de holding van Friese Pers en Hazewinkel Pers.

Friese Pers[bewerken | brontekst bewerken]

De Friese Pers B.V. was de uitgever van de Leeuwarder Courant en was gevestigd aan de Sixmastraat in Leeuwarden. De Friese Pers hoorde al sinds 2 januari 1990 bij het samenwerkingsverband de Noordelijke Dagblad Combinatie door een fusie met het Nieuwsblad van het Noorden. In 1995 werd het Nieuwsblad van het Noorden omgedoopt tot Hazewinkel Pers.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]