NPO-gebouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NPO gebouw)
NPO-gebouw
Filmcentrum
Locatie
Locatie Media Park
Plaatsnaam Hilversum
Adres Bart de Graaffweg
Buurpanden NPO Peperbus
NOS-gebouw
Reportagecentrum
Wiebertje
Studio 23 (De Spil)
Mediacentrum
Coördinaten 52° 14′ NB, 5° 10′ OL
Status en tijdlijn
Status in gebruik
Oorspr. functie verwerken en monteren van televisieprogramma's en reportages geschoten op film
Huidig gebruik hoofdkantoor NPO
Start ontwerp Jan H. van der Zee
Start bouw 1978
Bouw gereed 1981
Opening 29 juni 1981
Architectuur
Materiaal marmer
Bouwinfo
Architect Jan H. van der Zee
Eigenaar NPO
Opdrachtgever NOS
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het NPO-gebouw is een gebouw op het Media Park, het media-bedrijventerrein in de Nederlandse plaats Hilversum. Het gebouw is op 29 juni 1981 in gebruik genomen onder de naam het Filmcentrum en is een ontwerp van architect Jan H. van der Zee, die ook het Studiocentrum, Mediacentrum (voormalig hoofdgebouw van de NOS) en de zendmast net ten noorden van het Media Park heeft ontworpen.

In de periode tussen 1961 en 1981 werden op het Omroepkwartier in Hilversum de gebouwen van de NTS en later de NOS gebouwd. Als eerste het "Muziekpaviljoen", een ontwerp van architect Piet Elling. Daarna kwam het Studiocentrum dat door Jan H. van der Zee is ontworpen.

Het Filmcentrum dat als Fase 4B werd gebouwd op het Omroepkwartier kwam in de plaats van de "Ambachtsschool" in Bussum waar tot 1981 alle programma's van de Nederlandse omroepen werden gemonteerd. In de periode dat het Filmcentrum werd gebouwd werden vrijwel alle programma's nog gemonteerd op film, vandaar de naam Filmcentrum.

Tegenwoordig zetelt in het pand de directie van de NPO. De ingang van het NPO-gebouw is de NPO Peperbus waar tevens NPO 3FM en vroeger NPO Radio 6 zich bevinden.[1] Ook de afdeling Access Services waar TT888 Ondertiteling onder valt zit in dit gebouw gehuisvest. Het NPO-gebouw is verbonden met het aangrenzende NOS-gebouw waar de redacties en televisiestudio's van de NOS zich bevinden.

In het gebouw zijn ook de radiostudio's van NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO Klassiek en NPO Radio 5 gevestigd alsmede de radio-eindregies; hierdoor delen de radiostations de noodstroomvoorzieningen, beveiliging en andere faciliteiten waardoor kosten worden bespaard.[2] Dit vormt sinds 29 oktober 2019 het NPO Radiohuis.[3][4][5][6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]