Naamsvermelding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Droit de paternité in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).
Creative Commons-licentiesymbool voor naamsvermelding.

Naamsvermelding is een onderdeel van de persoonlijkheidsrechten. Indien redelijkerwijs mogelijk is het verplicht om de naam van de maker van een auteursrechtelijk beschermd werk te vermelden. Bijvoorbeeld in een krant de schrijver van het artikel of de maker van een foto. Bij film en televisie wordt hier de aftiteling voor gebruikt. Naamsvermelding wordt ook wel credits, of attributie genoemd.

Het recht op naamsvermelding verloopt (in Nederland) tegelijkertijd met het andere rechten die voortvloeien uit het auteursrecht. Het werk valt dan in het publieke domein. Naamsvermelding is niet verplicht bij publiek domein, maar kan toch nuttig gebruikt worden om de oorsprong aan te geven.

Naamsvermelding bij (copyleft) licenties[bewerken | brontekst bewerken]

Creative Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Naamsvermelding is een essentieel onderdeel van de Creative Commons-licenties. Bij elke licentie blijft de verplichting tot naamsvermelding bestaan. De CC BY licentie (Engels: attribution) houdt bij Creative Commons in dat het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van een werk, of afgeleide werken, is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur. Naamsvermelding kan toegepast worden bij software, teksten en andere creatieve inhoud zoals videomateriaal of muziek.

andere copyleft licenties[bewerken | brontekst bewerken]

Naamsvermelding wordt ook vereist door andere copyright- en copyleftlicenties, zoals de GNU Free Documentation License (GFDL).[1] Naamsvermelding wordt vaak gezien als het meest elementaire element van de eisen van een bepaalde licentie: het draagt bij tot het opbouwen van een reputatie voor de auteur. Dit betaalt gedeeltelijk hun werk terug en voorkomt dat anderen de eigendomsrechten op het werk kunnen claimen. Het wordt wereldwijd gezien als een teken van fatsoen en respect om de auteur te vermelden voor het werk.

Naamsvermelding in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Naamsvermelding wordt in artikel 25 van de Nederlandse auteurswet aan de maker van een werk toekent.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]