Nahdlatul Ulama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nahdlatul Ulama (ook Nahdatul Ulama) of NU, is een traditionalistisch conservatieve Soennitisch islamitische organisatie in Indonesië. De traditionalistische inslag van deze organisatie is ook af te leiden uit het gebruik van het woord ulama, dat refereert aan de islam-geleerden, getraind in Koranstudies en de interpretaties van de religieuze wetten die de Koran bevat. Ondanks deze traditionalistische inslag is de voorzitter van de NU, Hasyim Muzadi, een tegenstander van een Indonesië als religieus islamitisch land en roept hij op tot betere samenwerking en een beter begrip tussen de verschillende religieuze groepen en stromingen in Indonesië.

De NU is opgericht op 13 januari 1926, ongeveer tegelijkertijd met de oprichting van de meer reformistische Muhammadiyah. De eerste voorzitter was Hasyim Asy'ari, in die tijd de meest gerespecteerde van de ulama van Indonesië. Zijn kleinzoon, Abdurrahman Wahid, erfde het voorzitterschap van zijn vader. In 1999 werd laatstgenoemde tot president gekozen.

De Nahdlatul Ulama is met meer dan 45 miljoen leden[1] één van de grootste onafhankelijke islamitische organisaties ter wereld. De schattingen wat betreft ledenaantal lopen uiteen en sommigen denken dat de NU meer dan 30 miljoen leden heeft. De NU heeft een grote liefdadigheidsafdeling, die bijspringt waar de Indonesische overheid tekortschiet. Steun gaat onder andere naar scholen, ziekenhuizen en men helpt buurten of kampungs om zelf armoede te bestrijden. Dankzij de sterke traditionele inslag is de Nahdlatul Ulama fel gekant tegen radicale islamitische groeperingen die de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij aanvallen op westerse en christelijke symbolen in Indonesië.

Noten[bewerken]

Externe links[bewerken]