Nan Hoover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door PeHa (overleg | bijdragen) op 29 mei 2019 om 22:10. (linksnoei; officile website is hersteld)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nan Hoover
Nan Hoover in 2007
Persoonsgegevens
Geboren Vlag van Verenigde Staten New York City, 12 mei 1931
Overleden Vlag van Duitsland Berlijn, 9 juni 2008
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep(en) Beeldend kunstenaar: schilder, tekenaar, videokunstenaar, performancekunstenaar
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Nan Hoover (New York City, 12 mei 1931 - Berlijn, 9 juni 2008) was een kunstenares die lange tijd in Nederland werkzaam is geweest.

Biografie

Hoover volgde een studie aan de Cocoran Gallery School of Art in Washington D.C., waarna ze begon als schilder en beeldend kunstenaar, voornamelijk in de performancerichting. In 1969 verhuisde ze naar Amsterdam waar ze de fotografie en videokunst leerde kennen. Dit was de kunstrichting waar ze zich van het midden van de jaren zeventig het meest op toelegde en die haar ook tot een internationaal bekende kunstenares heeft gemaakt.

Hoover nam verder deel aan de kunstevenementen documenta 6 en 8 en aan de Biënnale van Venetië. In 1987/1988 werd ze benoemd tot professor op de afdeling Video en Performance aan de Kunstacademie Düsseldorf, waarmee ze de opvolger werd van Nam June Paik. Ze heeft ook in de filmkunst enkele bijdragen geleverd.

Nan Hoover was enige tijd gehuwd met de kunstenaar Richard Hefti.

Vanaf 2005 woonde en werkte Hoover in Gartenstadt Atlantic in Berlijn, waar ze in 2008 overleed.

Werken

Kunstwerken van Hoover zijn in verscheidene musea te vinden, waaronder het Museum of Modern Art in New York City en het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1990 werkte Nan Hoover mee aan het kunstproject Kunstlijn langs de spoorlijn Zwolle-Emmen. Hiervoor ontwierp ze in de wachtkamer van station Hardenberg twee zwarte banken, voorzien van neonlicht, in een L-vorm, die met de ruggen tegen elkaar staan, genaamd De L's. Dit is nu onderdeel van de kunstroute "Kunstwegen".

Zie ook

Externe links

Bronnen