Naro-1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Naro1

De Naro-1, eerder bekend onder de naam 'Korea Space Launch Vehicle' of KSLV, is de eerste draagraket van Zuid-Korea die op 25 augustus 2009 werd gelanceerd. De draagraket werd gebouwd door KARI, de ruimtevaartorganisatie van het land, en Korean Air. De draagraket werd tot tweemaal toe gelanceerd, maar beide pogingen mislukten. De officiële naam van de eerste KSLV raket, KSLV-I, is Naro, de naam van de regio waar het Naro Space Center is gevestigd.

Het KSLV-I lanceringtuig is gebaseerd op het eerste stadium van de Russische Angara raket gecombineerd met een tweede stadium van Zuid-Korea.

Eerste en tweede vlucht[bewerken]

De Zuid-Koreaanse autoriteiten keurden de lancering van de KSLV in juni 2009 goed, waarna verwacht werd dat de draagraket de STSAT-2A satelliet in de ruimte zou brengen. De lancering, die gepland was voor 19 augustus 2009, werd ook goedgekeurd door de Nationale Space Commissie nadat alle aspecten van de vlucht onder de loep waren genomen. Voor de lancering bracht Zuid-Korea het nieuws naar buiten via de Internationale Maritiem Organisatie en de International Civil Aviation Organization.

De eerste poging om de Naro-1 te lanceren vond plaats op 19 augustus 2009, maar de vlucht werd geannuleerd, om precies te zijn zeven minuten en 56 seconden voor de lancering. De tweede poging werd ondernomen op 25 augustus 2009, waarna de draagraket succesvol de lucht in werd gestuurd vanaf het Naro Space Center. De eerste twee stadia's van de lancering verliepen vlot, maar toen liep het mis. De raket stortte neer nadat het vermoedelijk in de atmosfeer was verbrand.

De tweede lancering was gepland voor 9 juni 2010, maar ook deze vlucht werd uitgesteld wegens een defect bij een van de systemen. Nadat het probleem was opgelost werd de vlucht alsnog op 10 juni ondernomen, en de raket vertrok om 08:01 plaatselijke tijd. Slechts 137 seconden later kwam er een einde aan de vlucht, toen het contact met de draagraket verbroken werd. Ahn Byung-man, de minister van Wetenschappen en Technologie, vertelde de media dat de raket tijdens het tweede stadium van de vlucht in de atmosfeer was geëxplodeerd of verbrand.

Gelijkaardige raketten[bewerken]