Nationaal Monument MH17

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Het Nationaal Monument MH17 is een herdenkingsbos met gedenkteken in Vijfhuizen ter nagedachtenis aan de vliegramp MH17 in 2014.

Beschrijving[bewerken]

Het geheel bestaat uit 298 bomen in de vorm van een lint, gekoppeld aan de slachtoffers. Voor elke boom ligt een plaatje met daarop een nummer, de naam, de leeftijd en de nationaliteit van een slachtoffer. In het 'oog' worden een amfitheater en een gedenkteken (naar een ontwerp van Ronald A. Westerhuis) gerealiseerd. Op het gedenkteken staan de namen van de slachtoffers in de vorm van een spiraal. Het bomenlint is een ontwerp van landschapsarchitect Robbert de Koning. De aanleg van het park startte op 7 december 2016. In maart 2017 werden door nabestaanden, minister Bert Koenders en de topman van Malaysia Airlines bomen geplant. In september 2018 bleek zeker en derde van de bomen te zijn afgestorven. Een mogelijke oorzaak zouden storende lagen in de ondergrond zijn.[1] Een andere mogelijk oorzaak is vorstschade, die de bomen, toen ze gerooid waren en boven de grond stonden, hebben opgelopen door de zware vorst (-10,8 °C) van 3 januari 2017.

De officiële onthulling van het monument vond plaats op 17 juli 2017, precies drie jaar na de ramp.[2]

Externe link[bewerken]

Wikinieuws Wikinieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Neerstorten MH-17 herdacht met opening Nationaal Monument MH17.