Vijfhuizen (Haarlemmermeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vijfhuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Map NL - Haarlemmermeer - Vijfhuizen.png
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Haarlemmermeer Haarlemmermeer
Coördinaten 52°21'0"NB, 4°40'37"OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
4.840[1]
Overig
Postcode 2141 ..
Netnummer 023
Woonplaatscode 1613
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kaart van een deel van het Hoogheemraadschap van Rijnland uit 1746. Vijfhuizen lag bij de landtong, links op de scheiding van het Spieringhmeer en het Haarlemmermeer.

Vijfhuizen is een dorp gelegen in de Nederlandse gemeente Haarlemmermeer (provincie Noord-Holland). Het heeft 4.840 inwoners (op 1 januari 2021).

Vijfhuizen ligt aan de noordwestkant van de Haarlemmermeer aan de Ringvaart tegenover Haarlem. Ten zuiden ervan ligt Cruquius, en ten noorden, aan de Ringdijk, Nieuwebrug. De Vijfhuizerbrug verbindt het dorp met Haarlem.

Sinds een aantal jaren ligt er langs de Geniedijk een fietspad naar Hoofddorp. De wegen ten oosten van het dorp lopen dood op de Polderbaan van Schiphol.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vijfhuizen bestond al voor de inpoldering van de Haarlemmermeer. Reeds in de middeleeuwen bestond Vijfhuizen en was het dorp gesitueerd langs de hoofdroute van Haarlem naar Amsterdam. Vijfhuizen strekte zich uit van Haarlem tot halverwege Nieuwerkerk, waar de dorpelingen ter kerke gingen. Ten noorden van Vijfhuizen ontstond het Spieringmeer en ten zuiden het Haarlemmermeer. De landbrug tussen de meren werd door verdere overstromingen en oevererosie in 1508 weggeslagen. Wat overbleef was een landtong met een achterliggende polder.

Tot de inpoldering van de Haarlemmermeer heeft Vijfhuizen stand gehouden tegen de "Waterwolf" (bijnaam van de Haarlemmermeer). Door de ringvaart is het dorp in tweeën gesneden en kwam een groot deel van Vijfhuizen als een stuk oud land binnen de nieuwe polder te liggen. De huidige Kromme Spieringweg loopt over de dijk die Vijfhuizen tot de inpoldering aan de zuidzijde heeft beschermd. Het andere deel van het dorp is de buurtschap Vijfhuizen dat in de gemeente Haarlem ligt, vlak over de Vijfhuizerbrug.

Na de inpoldering was de eerste kerkdienst in de polder op 22 januari 1853 in een noodkerk in de buurt van Vijfhuizen.

Het dorp[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was het dorp vooral een lintvormig dijkdorp, maar in de loop der tijd is het oude dorp omsloten door verschillende wijken/buurten: Mient, Nes, Baarsjes en Stellinghof. Deze laatste is een van de Haarlemmermeerse Vinex-wijken, en kenmerkt zich door bijzondere architectuur.

Ten noorden van Vijfhuizen bevindt zich op het oude land de Eendenkooi Stokman en ten zuiden het Fort bij Vijfhuizen, oftewel het Kunstfort, centrum voor actuele kunst (onderdeel van de Stelling van Amsterdam). Verder bevindt zich aan de zuidkant het Floriadeterrein, genoemd naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade die er in 2002 werd gehouden. Dit terrein is tevens het podium van het jaarlijkse dancefestival Mysteryland. Het park de Groene Weelde bevindt zich ook ten zuiden van het dorp.

Vijfhuizen heeft een ondernemingsvereniging, een actieve dorpsvereniging, een wijkraad in Stellinghof, een feestweekcommissie en een oranjecommissie. Voor de jeugd zijn er twee jeugdverenigingen: de Spiering en de Jungle.

Vijfhuizen heeft twee kerken: de rooms-katholieke H. Augustinuskerk en de protestantse Verbondskerk.

Het dorp heeft twee scholen, een openbare school "de Waterwolf" en een interconfessionele school "de Tweemaster". Deze laatste is ontstaan als een fusie tussen de katholieke school en de protestants-christelijke school. De scholen zijn klein van opzet en zitten naast elkaar in hetzelfde gebouw. De meeste kinderen zitten op "de Tweemaster".

Langs Vijfhuizen loopt de N205 (Drie Merenweg) en in de wijk Stellinghof is een R-net-halte op de route tussen Haarlem en Hoofddorp.

Tussen de wijk Stellinghof en de N205 ligt het voormalige Floriade-gebouw dat met ingang van 1 februari 2009 de Expo Haarlemmermeer herbergt. De Expo heeft een eigen R-net-halte.

Vijfhuizen had tussen 3 augustus 1912 en 31 december 1935 een station aan de spoorlijn Aalsmeer – Haarlem van de Haarlemmermeerspoorlijnen. Het oude stationsgebouw is nog steeds aanwezig.

Aan de zuidoostkant van het dorp bevindt zich het MH17-monument. Het bestaat uit 298 bomen, ter nagedachtenis aan alle 298 slachtoffers van de MH17-ramp. De bomen zijn voorzien van individuele naamplaatjes.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Vijfhuizen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vijfhuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.