Nationaal park Töfsingdalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het meer Hävlingen
Tofsingdalen
Töfsingdalen is nummer 12 op de kaart

Nationaal park Töfsingdalen (Zweeds: Töfsingdalens Nationalpark) is een nationaal park in Älvdalen in Dalarna (Zweden), opgericht in 1930.

Natuur[bewerken]

Het bestaat voor een deel uit uit rotsen, deels uit een oud dennenbos, deels uit sparrenbos. Het hoogste punt is 892 meter. Veel van de bomen zijn tot 500 jaar oud en het bos is zilver van kleur door alle dode bomen. In het gebied komt de korstmossoort Letharia vulpina voor. Daarnaast vinden we er onder meer de plataanbladige boterbloem (Ranunculus platanifolius) en de ratelaarsoort (Pedicularis sceptrum-carolinum). Dieren die er voorkomen zijn onder meer bruine beer (Ursus arctos), de veelvraat (Gulo gulo), de wolf (Canis lupus) en de steenarend (Aquila chrysaetos).

Toerisme[bewerken]

Het gebied is moeilijk te bereiken en moeilijk begaanbaar. Daardoor is Töfsingdalen waarschijnlijk het minst bezochte nationale park van Zweden. Samen met de aangrenzende beschermde gebieden - Rogen (Härjedalen} en Nationaal park Femundsmarka in Noorwegen - vormt het echter een groot gebied dat niet alleen vanuit oogpunt van natuurbescherming van belang is, maar ook voor de openluchtrecreatie betekenis heeft.

Externe links[bewerken]