Nationaal park Björnlandet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Björnlandet is nummer 9 op de kaart
nationaal park Björnlandet

Nationaal park Björnlandet (Zweeds: Björnlandets Nationalpark) is een nationaal park in noord Zweden. Het is gesticht in 1991 en heeft een grootte van elf vierkante kilometer. Het ligt in Lapland, bij Fredrika. Het gebied is interessant vanwege het grote oppervlakte primaire bos en steile ravijnen.

Geologie en klimaat[bewerken]

Het Nationaal Park is een morenelandschap met overal talloze rotsblokken. Het wordt aan de noordkant begrensd door bergketen (met een hoogste punt van 550 meter) en aan de zuidkant vaak verticale rotswanden met hoogtes van maximaal 70 meter. De ondergrond is het voor Noord-Zweden typische graniet. De combinatie van hoge grondwaterstanden en vorst zorgt voor erosie van het rotsmateriaal. Het klimaat wordt gekenmerkt door koude winters en relatief warme zomers. De regenval is vrij laag.

Flora en Fauna[bewerken]

Het nationale park is een overblijfsel van de boreale bossen, kenmerkend voor de zuidelijke en centrale noorden van Zweden, met overvloedige dennenbossen en door sparren gedomineerde moerasbossen. Vooral de dennenbossen zijn relatief soortenarme vanwege de voedselarme ondergrond en het harde klimaat. We vinden er de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus), rijsbes (Vaccinium uliginosum) en rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea). De grove den (Pinus sylvestris) domineert maar op steeds meer plaatsen treedt de spar (Picea abies) op de voorgrond. Op sommige plaatsen komen ook loofbomen voor zoals ruwe berk (Betula pendula), zachte berk (Betula pubescens) en grijze els (Alnus incana). In de sparren-moerasbossen vinden we mossen, varens, paardenstaarten en onder meer de kruiden dalkruid (Maianthemum bifolium), de zevenster (Trientalis europaea) en het (Laplandse) speenkruid (Ranunculus lapponicus). Daarnaast vinden we er veel baardmos en andere korstmossen.

Af en toe trekken de bruine beer (Ursus arctos) en de lynx (Lynx lynx) dor het park. Algemener zijn de bever (Castor fiber), het eland (Alces alces) en de boommarter (Martes martes), alle typische vertegenwoordigers van de boreale bossen.

Vogels in het park zijn het auerhoen (Tetrao urogallus) en vele andere soorten, zoals de keep (Fringilla montifringilla), de fitis (Phylloscopus trochilu), de drieteenspecht (Picoides tridactylus), het hazelhoen (Bonasa bonasia) en de steenarend (Aquila chrysaetos).

Beheer[bewerken]

In het nationaal park zijn weinig sporen van menselijke bewoning te vinden, afgezien van een houthakkershut of een paardenstal. Hier en daar zien we effecten van bosbouw, die werd stopgezet in 1952. Op kleine schaal vindt beweiding plaats.

Toerisme[bewerken]

Het park is per auto te bereiken via weg 92 (Frederika - Åsele). Bij het meer Angsjön is een parkeerplaats met informatiebord, toilet, schuilgelegenheid en een vuurplaats. Wie wil verblijven in het park, moet een tent meenemen. In het nabijgelegen Åsele zijn een hotel, hutten en een camping.

In het nationaal park Björnlandet is er slechts een gemarkeerde wandelroute vanaf de parkeerplaats bij Angsjön. Wandelen buiten dit gemarkeerde pad is toegestaan, maar is riskant vanwege de vele begroeide rotsblokken.

Externe link[bewerken]