Auerhoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Auerhoen
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Tetrao urogallus Richard Bartz.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Tetraonidae (Ruigpoothoenders)
Geslacht: Tetrao
Soort
Tetrao urogallus
(Linnaeus, 1758)
Auerhoen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Tetrao urogallus urogallus
Tetrao urogallus

Het auerhoen (Tetrao urogallus) is een vogel uit de familie van ruigpoothoenders (Tetraonidae).

Kenmerken[bewerken]

Het verenkleed van mannetjes is zwart met een blauwgroene weerschijn en bruine vleugels met variabele witte vlekken. Boven het oog is een stuk kale, rode huid zichtbaar. Vrouwtjes zijn iets kleiner en hebben schutkleuren: grijs en bruin met zwarte vlekjes. De lichaamslengte bedraagt 60 tot 100 cm[2] en het gewicht 4 tot 4,5 kg.

Leefwijze[bewerken]

Het auerhoen is een van weinige dieren die de naalden van naaldbomen verteren kan. Het dier is een standvogel en leeft 's winters ten dele van deze naalden. In de zomer eten ze allerlei knoppen, bladen en bessen. De jongen eten vooral insecten. Bijna driekwart van de jongen overleeft de eerste winter niet door de koude en voedselschaarste.

Verspreiding[bewerken]

Auerhoenders komen voor in Centraal-Europa, Scandinavië, Rusland, Schotland en de Pyreneeën in naaldbossen. In Nederland komt de soort niet (meer) voor en in België is het dier uitgestorven. Ook de Ierse en Schotse populaties zijn uitgestorven. Zij zijn mogelijk aparte ondersoorten geweest, maar nooit als zodanig beschreven. In Schotland is de soort inmiddels vanuit de Noorse populatie opnieuw ingevoerd.

De soort telt 9 ondersoorten:

Baltsgedrag[bewerken]

De mannetjes ontmoeten elkaar in de baltstijd in een traditionele arena om voor de gunsten van de vrouwtjes te strijden. Ze bewegen zich daar in een kringetje met omhoog geheven koppen, terwijl ze pronken met een wapperende staart en vleugels, waarbij ze geluiden maken.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]