Nationale Taras Sjevtsjenko-universiteit van Kiev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationale Taras Sjevtsjenko-universiteit van Kiev
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Nationale Taras Sjevtsjenko-universiteit van Kiev
Latijnse naam Universitas Kioviensis
Motto Utilitas honor et gloria
Locatie Kiev, Vlag van Oekraïne Oekraïne
Coördinaten 50° 27′ NB, 30° 31′ OL
Opgericht 1834
Type publiek
Studenten ca. 20.000
Website
Afbeeldingen
Hoofdgebouw van de universiteit
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Nationale Taras Sjevtsjenko-universiteit van Kiev (Oekraïens: Київський національний університет імені Тараса Шевченка) is de belangrijkste universiteit van Oekraïne en is de grootste nationale instelling voor hoger onderwijs. Het is de op twee na oudste universiteit in Oekraïne na de Universiteit van Lviv en de Universiteit van Charkov. De universiteit heeft anno 2022 dertien faculteiten en acht instituten. De naam verwijst naar Taras Sjevtsjenko, schrijver, tekenaar en humanist, die met zijn literaire werken een belangrijke bijdrage leverde aan de moderne Oekraïense literatuur en taal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit is in 1834 gesticht door tsaar Nicolaas I van Rusland als de Keizerlijke Universiteit van Sint Volodymyr, maar nadien is de naam verschillende keren veranderd. Tijdens het Sovjet-Unie-tijdperk was deze universiteit, toen Staatsuniversiteit van Kiev geheten, een van de beste drie universiteiten in de USSR, samen met de Staatsuniversiteit van Moskou en de Staatsuniversiteit van Leningrad.

Alumni[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van de geschiedenis heeft de universiteit veel beroemde afgestudeerden voortgebracht, waaronder Nikolay Bunge, Mykhailo Drahomanov, Mychajlo Hroesjevsky, Nikolaj Berdjajev, Mikhail Boelgakov, Ivan Schmalhausen, Theodosius Dobzhansky, Viacheslav Chornovil, Leonid Kravtsjoek en vele anderen. Naamgever Taras Sjevtsjenko zelf, die om politieke redenen van onderwijsactiviteiten was uitgesloten, werkte als onderzoeker aan deze universiteit.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]