Nawal Farih

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nawal Farih
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Vlag van Frankrijk Sarcelles, 19 mei 1988
Kieskring Flag of Limburg (Belgium).svg Limburg
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij CD&V
Religie Islam
Functies
2019 - heden Volksvertegenwoordiger
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Nawal Farih (Sarcelles, 19 mei 1988) is een Belgisch politica van Marokkaanse origine en federaal parlementslid voor CD&V.

Levensloop[bewerken]

Als vijfjarige verhuisden Farih en haar ouders vanuit het Franse Sarcelles in Frankrijk naar Genk. Haar moeder werd stadsambtenaar actief bij Campus 03 en Het huis van het Kind. Nawal Farih studeerde internationale handel en vond aansluitend werk in die sector bij een bedrijf.

In haar toenmalige woonplaats Zwartberg bij Waterschei in Genk verwierf ze in 2015 plaatselijke bekendheid door het opzetten van een grote inzamelaktie voor in Brussel gestrandde vluchtelingen bij de vluchtelingencrisis van dat jaar.[1] Ze richtte ook de vzw Lift op, die sindsdien Genkse vluchtelingen ondersteuning biedt en werd bestuurslid van de sociale woonmaatschappij Nieuw Dak.

Farih werd in 2017 management assistente op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen en engageerde zich bij de CD&V. Ook werd ze actief binnen Jong CD&V.[2]

In oktober 2018 nam ze voor de eerste maal deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze had de tweede plaats gekregen op de Genkse CD&V lijst achter burgemeester Wim Dries en werd verkozen in de gemeenteraad met 1.774 voorkeurstemmen. Halfweg de legislatuur zal ze begin 2022 een schepenmandaat op zich nemen in het college van burgemeester en schepenen als schepen voor sociaal beleid en welzijn. Ze zal Ria Grondelaers opvolgen.[3]

Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 kreeg ze de tweede plaats op de Limburgse CD&V-lijst voor de Federale Kamer van volksvertegenwoordigers. Ze werd verkozen met 12.323 voorkeurstemmen.

Nawal Farih woont in Winterslag.