Necho I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Necho I
Nekaw, Nekau
Beeld van een knielende farao Necho I of Necho II
Brooklyn Museum
Farao van de 26e dynastie
Periode 672 - 664 v. Chr.
Voorganger Tentameni
Opvolger Psammetichus I
Vader Bokhoris?
Moeder Onbekend
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
ramnL1
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
n
D28
G43
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Necho I of Nekau I was de eerste farao van de 26e dynastie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Necho I was een prins en gouverneur van de Egyptische stad Sais. Zijn regering als Saitische koning van de 26e dynastie duurde ongeveer acht jaar, volgens Manetho. Egypte werd door zijn zoon Psametichus I herenigd. Hij werd op de troon geholpen door de Assyrische koning Esarhaddon die Egypte het jaar voordien had veroverd.

Necho I was betrokken bij de plot tegen de Assyrische koning Assurbanipal in 666 v.Chr. en werd als straf meegevoerd naar Assyrië, maar na een tijd weer vrijgelaten. Necho kon verder in de delta regeren als vazal, maar stierf in 664 v.Chr. in de strijd tegen Tantamani van Koesj. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Psammetichus I die koning van Neder-Egypte werd. Weinig sporen van Necho I zijn bewaard en we hebben slechts een beeld van Horus en een stele met zijn naam op.

Van Necho I is er een stele gevonden. De stele vermeldt een donatie van land aan de triade van Perhebyt (het moderne Behbeit el-Hagar). De stele vertoont veel overeenkomsten met een stele uit het achtste jaar van Shepsesre Tefnakht. De suggestie dat Shepsesre Tefnakht Tefnakht II was gaat niet op, het schijnt dat voor Necho I Shepsesre Tefnakht een voorganger zou zijn geweest. Olivier Perdu concludeert dat de twee Saitische koningen voor Necho I, Stephinates en Nekauba van Manetho, eigenlijk behoren tot het begin van de 26e dynastie. Necho was waarschijnlijk een broer van Nekauba, zoon van Tefnakht II. Hij trouwde met Istemabet.

Bronnen en literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Shaw I. & Nicholson P., The dictionary of Ancient Egypt, 1995
  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Necho I op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
Zie de categorie Necho I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.