Nederland op het Eurovisiesongfestival 1980

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 1980
Land Vlag van Nederland Nederland
Nationale selectie
Selectieproces Interne selectie
Artiest Maggie MacNeal
Lied Amsterdam
Uitslag
Finale 5de (93 punten)

Nederland nam deel aan het Eurovisiesongfestival 1980 en was tevens het gastland van deze editie. Het was de 25ste deelname van Nederland aan het Eurovisiesongfestival. De NOS was verantwoordelijk voor de Nederlandse bijdrage.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Anders dan in voorgaande jaren werd dit jaar besloten geen Nationaal Songfestival te organiseren, maar de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival intern te kiezen. Eind 1979 werd de keuze gemaakt voor Maggie MacNeal, die Nederland in 1974 al eens vertegenwoordigd had als deel van het duo Mouth & MacNeal. In een tv-uitzending van Telebingo, waar Maggie te gast was, maakte presentatrice Mies Bouwman het nieuws bekend.

Ook het lied werd via een interne selectie gekozen. De keuze viel op het nummer Amsterdam. Toen bekend werd dat dit lied mede door Maggie zelf geschreven was, werd er al gauw gesproken van doorgestoken kaart. In een interview met Dagblad Tubantia, enkele dagen voor het Eurovisiesongfestival, zei Maggie: "Ik heb niets met de jurering te maken gehad. Ik hoorde achteraf dat bij de laatste vijf nummers de twee nummers zaten die wij hadden gemaakt: "Cupido" en "Amsterdam". Dat laatste is het dan uiteindelijk geworden, daar kan ik ook niets aan doen. Toen ik hoorde dat dat gebeurd was dacht ik al: daar komt gelazer van. Ik voelde me haast bezwaard dat ik überhaupt zelf nummers had gemaakt voor dit songfestival. Maar dat was ons goed recht".

In Den Haag[bewerken | brontekst bewerken]

Het Eurovisiesongfestival van 1980 werd gehouden in het Congresgebouw in Den Haag. Nederland accepteerde de organisatie van het evenement nadat Israël, het winnende land van 1979, zich teruggetrokken had. Ook Spanje, dat in 1979 op de tweede plaats was geëindigd, en andere landen (zoals het Verenigd Koninkrijk) weigerden het songfestival te ontvangen. Het Haagse Congresgebouw was eerder al de locatie geweest van het Eurovisiesongfestival 1976.

Maggie MacNeal trad tijdens het songfestival als vijftiende aan, voorafgegaan door Portugal en gevolgd door Frankrijk. Op het einde van de puntentelling bleek dat ze op de vijfde plaats was geëindigd met een totaal van 93 punten. Van vier landen ontving Nederland het maximum van 12 punten. België had 3 punten over voor het Nederlandse lied.[1]

Gekregen punten[bewerken | brontekst bewerken]

12 punten 10 punten 8 punten 7 punten 6 punten
5 punten 4 punten 3 punten 2 punten 1 punt

Punten gegeven door Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Punten gegeven in de finale:

12 punten Vlag van Duitsland Duitsland
10 punten Vlag van Zwitserland Zwitserland
8 punten Vlag van Griekenland Griekenland
7 punten Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
6 punten Vlag van Ierland Ierland
5 punten Vlag van Portugal Portugal
4 punten Vlag van Frankrijk Frankrijk
3 punten Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
2 punten Vlag van Noorwegen Noorwegen
1 punt Vlag van Italië Italië