Nederlands College voor Rabbinale Zaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Nederlands College voor Rabbinale Zaken of Wa'ad Harabaniem DeHolland (afgekort, alternatieve spelling: Wa'ad HaRabbonim) is het overlegorgaan van de Nederlandse rabbijnen.

Functie binnen joods Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nederlands College voor Rabbinale Zaken (NCRZ) is de hoogste rabbinale autoriteit binnen het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK).[1] Het NCRZ komt eens in de twee maanden bijeen om te overleggen over de verschillende Halachische zaken die zich afspelen binnen het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap in joods Nederland. Als het college tot een beslissing is gekomen dan wordt die meestal naar buiten gebracht via het lokale rabbinaat. Alle officieel geïnstalleerde rabbijnen hebben zitting in de Wa'ad (NCRZ). Het kantoor is gevestigd in het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam.

Leden van de Wa'ad[bewerken | brontekst bewerken]

Rabbijnen die niet officieel geïnstalleerd zijn maar wel actief zijn als rabbinaal functionaris hebben geen stem binnen de Wa'ad. De vertegenwoordiger van ieder ressort houdt wel rekening met de mening van de onder hem werkende rabbinaal functionarissen. Momenteel bestaat de Wa'ad uit de volgende rabbijnen.

Voorzitter
Secretaris
Leden

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]