Nederlands Theatersport Toernooi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
'Het Huis' (voorheen Huis a/d Werf) in de 1ste Daalsebuurt te Utrecht

Het Nederlands Theatersport Toernooi kortweg NTT is een meerdaagse, nationale wedstrijd theatersport, een korte en quasi-competitieve vorm van improvisatietheater voor in Nederland. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting 'Improvisatie en Theatersport' (IETS) in 'Het Huis' te Utrecht (voorheen 'Huis a/d Werf'). Het toernooi wordt gespeeld volgens het format van Keith Johnstone met twee teams, een presentator, muzikale begeleiding een driekoppige jury die per scène beoordeelt op techniek, inhoud en amusementswaarde. Bij de finale krijgt het publiek ook de gelegenheid om punten toe te delen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste toernooi werd georganiseerd in 2012 nadat er een stil einde was gekomen aan het 'Nederlands Kampioenschap Theatersport' (NKT) dat vanaf 1990 jaarlijks door afwisselende theatersportverenigingen georganiseerd werd[1]. Het NTT is evenals het NKT open voor alle theatersportteams in tegenstelling tot het Nederlands Studentenkampioenschap Theatersport (NSK).

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Qua opzet is het NTT meer gebaseerd op het NSK dan het vroegere NKT in een poging de vriendschappelijke sfeer van deze laatste te vatten. Anders dan bij het NKT vindt er geen voorselectie plaats in de vorm van regionale voorrondes, maar worden alle wedstrijden in poulestructuur op meerdere podia gespeeld met achtste, kwart en halve finales, en ter afsluiting de finalewedstrijd. Behalve theatersportverenigingen is inschrijving ook toegestaan voor gelegenheidsformaties waardoor er in combinatie met het beperkte aantal teams tot dusverre altijd een overinschrijving is geweest. Ondanks de betiteling 'Nederlands' hoeven teams niet Nederlands te zijn; onder de deelnemers bevinden zich vaak enkele Vlaamse teams en sporadisch doet een Engelstalig team mee. De indeling in poules geschiedt per openbare loting.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Teams Winnaar 2e plaats
2022 32 Vlag van Nederland NED Flunknarf Vlag van Nederland NED Bitterzoet
2021 nvt nvt (afgelast) nvt (afgelast)
2020 nvt nvt (afgelast) nvt (afgelast)
2019 45 Vlag van Nederland NED Flunknarf Vlag van Nederland NED De Meneertjes
2018 45 Vlag van Nederland NED Flunknarf Vlag van Nederland NED Kaaswol
2017 35 Vlag van Nederland NED Man met Snor Vlag van België BEL KNIP
2016 35 Vlag van Nederland NED The Rainbow Warriors Vlag van Nederland NED Een Ander Team
2015 35 Vlag van Nederland NED Man met Snor Vlag van Nederland NED Flunknarf
2014 35 Vlag van Nederland NED De Vereeniging Vlag van Nederland NED Man met Snor
2013 32 Vlag van Nederland NED De Jonge Woudlopers Vlag van Nederland NED Man met Snor
2012 32 Vlag van Nederland NED Man met Snor Vlag van Nederland NED De Afstammelingen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]