Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover
Locatie Kruislaan 124, Amsterdam
Opgericht 20 december 2007
Personen
Directeur Guus Sluiter
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is een museum in Amsterdam dat vertelt over verleden, heden en toekomst van onze omgang met de dood. Het nationaal funerair erfgoed en de moderne uitvaart in het multiculturele Nederland van nu staan hierin centraal. Het museum werd in december 2007 geopend. Het is gevestigd op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster.

Geschiedenis[bewerken]

Het idee voor een museum over uitvaartrituelen leefde al in de jaren zestig van de vorige eeuw. In 1990 werd de Stichting Nederlands Uitvaartmuseum opgericht. In 2000 werd de locatie gevonden: de voormalige directeurs- of doodgraverswoning op De Nieuwe Ooster. Al snel ontstonden plannen voor nieuwbouw achter het oude pand. In maart 2005 werd begonnen met bouw en verbouw. Deze kwam een jaar later gereed. Op 20 december 2007 ging Museum Tot Zover open.Het museum organiseert exposities op het gebied van kunst, fotografie en geschiedenis. In 2010 timmerde het museum flink aan de weg met drie fototentoonstellingen van gastconservator Erik Kessels. Vooral Funeral train met foto’s van Paul Fusco kreeg lovende recensies en trok veel bezoekers. In 2011-2012 organiseerde Museum Tot Zover in het museum en op begraafplaats De Nieuwe Ooster de grote kunsttentoonstelling Afterlife – kunst over de eindbestemming, met werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het was de eerste kunsttentoonstelling op een begraafplaats. The Pixelated Revolution, een solotentoonstelling uit 2013/14 van de Libanese kunstenaar Rabih Mroué, ontving een enthousiast onthaal in de pers.

Collectie[bewerken]

De verzameling zoals die door Museum Tot Zover wordt getoond biedt onder meer een overzicht van de tradities en gebruiken op het gebied van sterven, begraven en rouwverwerking in Nederland. De collectie omvat onder meer historische haarschilderijen, dodenmaskers, grafzerken, graftrommels, kisten en urnen, maar bijvoorbeeld ook een collectie miniatuurlijkwagentjes en ingrediënten voor een moderne moslim-uitvaart zoals lotuspoeder, kamfer en musk. Hoe een crematie precies verloopt en hoe het een in de grond begraven lichaam vergaat, wordt eveneens duidelijk tijdens een bezoek aan dit museum.

Thema's[bewerken]

Aan de hand van vier thema's wordt de bezoeker door het museum geleid:

Gebouw[bewerken]

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is gevestigd in de opzichterswoning van De Nieuwe Ooster, in 1892 gebouwd, naar ontwerp van gemeentearchitect van Amsterdam, Adriaan Willem Weissman. Daarnaast is in 2006 een modernistisch nieuwbouwpand opgetrokken met daarin veel glas en staal. Het ontwerp is van Harry Kerssen en Arie Graafland.

Externe link[bewerken]