Nederlands rugbyteam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederland
Vlag van Nederland
Bijnaam Oranje
Wereldranglijst 28ste
Associatie NRB
Bondscoach Alex Chang
Topscorer Marc Visser (67)
Wedstrijden
Eerste interland
Vlag van Nederland Nederland 6 - 6 België Vlag van België
(13 maart 1932)
Grootste overwinning
Vlag van Nederland Nederland 62 - 0 Denemarken Vlag van Denemarken
(6 oktober 1973)
Grootste nederlaag
Vlag van Engeland Engeland 110 - 0 Nederland Vlag van Nederland
(14 november 1998)
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Nederlands rugbyteam is een team van rugbyers dat Nederland vertegenwoordigt in internationale wedstrijden.

Geschiedenis[bewerken]

Nederland speelde haar eerste wedstrijd in 1930 (1 juli) thuis in Den Haag, ze verloren met 0-6 van het Belgisch rugbyteam. Later dat jaar volgde de tweede wedstrijd in Brussel, die ging met 11-0 verloren. Beide wedstrijden worden echter door de Nederlandse rugbybond niet erkend omdat zowel de Nederlandse als de Belgische rugbybond destijds niet bestond. De eerste officiële interland is volgens de Nederlandse Rugby Bond (NRB) de interland die in 1932 in Amsterdam werd gespeeld, opnieuw tegen België (6-6). Overigens had volgens de NRB ook die wedstrijd niet mee mogen tellen maar doet dat toch omdat destijds al wel de Belgische bond bestond en de oprichting van de NRB vergevorderd was.[1] De vierde interland, die op 18 december 1932 in Eindhoven tegen het Duits rugbyteam (11-24) is de eerste interland sinds de oprichting van de NRB.[2] In de rest van de jaren 30 speelde Nederland een aantal malen tegen België en Duitsland en ook een paar keer tegen Roemenië. Nederland behaalde in deze wedstrijd wisselende resultaten, maar over het algemeen moesten ze het afleggen tegen hun tegenstander.

Zo verging het ook in de jaren 40, waarin ze regelmatig tegen België en Duitsland speelden. In de jaren 50 werden er minder wedstrijden gespeeld, waaronder een aantal grote verliespartijen tegen zowel Oost- als West-Duitsland. In de jaren 60 speelde Nederland vooral wedstrijden tegen West-Duitsland, die ze meestal verloren. Hiernaast gingen ze tegen steeds meer andere landen spelen, zoals Polen, Zweden, Spanje en Tsjechoslowakije.

In de jaren zeventig ging het steeds beter met het Nederlandse rugbyteam. Ze wonnen meer wedstrijden dan in de voorgaande jaren en bovendien speelden ze ook steeds meer en zelfs tegen de sterke landen, zoals Italië. Dit zette zich door in de jaren 80, waarin ze veel meer interlands gingen spelen. In deze periode wist het team ook de langste rij overwinningen te maken. Deze begon op 14 oktober met een 27-3 winst op Zweden en eindigde twaalf wedstrijden later met een verlies van 27-14 tegen Tsjechoslowakije op 12 april 1987.

In de laatste jaren speelt Nederlands vooral wedstrijden tegen Europese B-landen. Maar af en toe hebben ze een wedstrijd tegen een topland gespeeld, zo verloor Nederland met 110-0 van Engeland op 14 november 1998.

Sinds de oprichting van het wereldkampioenschap rugby in 1987 is het Nederland niet gelukt om zich hiervoor te kwalificeren.

Externe link[bewerken]