Nederlandse HKD Federatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leden van de NHF in actie tijdens een bondsdag

De Nederlandse HKD Federatie (NHF) behartigt de belangen van beoefenaars van hapkido, hankido en hankumdo in Nederland.

De NHF werd in 1983 opgericht door Robert Pellikaan, toen nog onder de naam Hapkido Bond Nederland. In 1995 werd de naam van deze organisatie veranderd in Nederlandse Hapkido Federatie en nog weer later in Nederlandse H.K.D Federatie. Dit gebeurde om de band met de overkoepelende International H.K.D. Federation (IHF) duidelijker naar voren te doen komen.

IHF[bewerken]

De NHF is sinds 1983 officieel vertegenwoordiger van de IHF in Nederland, maar diploma's voor dangraden werden reeds eerder via deze organisatie aan de Nederlandse hapkido-ers verstrekt. De HBN is daarmee de oudste organisatie in Nederland die deze Koreaanse vechtkunsten onderwijst en promoot in Nederland. In 1986 bracht grootmeester Myung Jae-nam voor het eerst een bezoek aan Nederland om zijn nieuwe stijl te promoten. In 1989 volgende een twee bezoek waarbij Myung Jae Nam geassisteerd werd door Ko Baek Yong.

NHF[bewerken]

Robert Pellikaan emigreerde in 1993 terug naar Nieuw-Zeeland. Sindsdien heeft Tijmen de Heus (4de dan) deze positie overgenomen. In 1997 werd hij door grootmeester Myung Jae-nam officieel in deze functie aangesteld. Hoewel de NHF dus officieel aan de IHF gelieerd is, verlopen de contacten met deze Koreaanse organisatie meestal via de Koreaanse leraar Ko Baek Yong, met wie de NHF een nauwe band onderhoudt. Ko Baek Yong is de technische supervisor van de NHF.

Het technisch curriculum van de NHF is in handen van Leon de Heus (7de dan), leerling van Ko Baek-yong.

Scholen[bewerken]

Bij de NHF zijn een zestal scholen aangesloten.

Bondsdagen[bewerken]

De NHF organiseert tweemaal per jaar voor haar leden een bondsdag. Op deze bondsdag worden games gehouden voor de jeugd en/of seminars gegeven voor de volwassenen.

Trainingen[bewerken]

Voor instructeurs worden maandelijks speciale trainingen gehouden op het hoofdkwartier. Leden die in training zijn voor hun zwarte band, of trainen voor hun volgende dan, kunnen tevens maandelijks terecht op de speciale trainingen voor danhouders.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]