Naar inhoud springen

Netherlands Armed Forces Integrated Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN) is een eigen, zwaar beveiligd glasvezelnetwerk van het Nederlands Ministerie van Defensie. Dit netwerk wordt beheerd door het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC), het IT-bedrijf van Defensie. Het JIVC verzorgt het aan- en afkoppelen van locaties aan het NAFIN en is gevestigd in Huis ter Heide.[1][2] In 2019 noemde het defensie magazine het NAFIN "ons eerste wapensysteem".[3]

NAFIN is een geïntegreerd statisch interlokaal verbindingsstelsel voor spraak- en datacommunicatie voor de gehele defensieorganisatie. In 1996 heeft de PTT (nu KPN) het kabelnet, in totaal ongeveer 3300 km glasvezel, opgeleverd. De firma Nortel (voorheen Northern Telecom) heeft op alle defensie-objecten de transmissie-apparatuur geïnstalleerd voor het verzenden van elektro-optische signalen via het glasvezelkabelnet.

Voor het beheer van NAFIN werd op de vliegbasis Soesterberg een Netwerk Management Centrum (NMC) ingericht en in Hilversum een uitwijkfaciliteit. Voor de instandhouding van de glasvezelbekabeling en de transmissie-apparatuur zijn langlopende onderhoudscontracten gesloten met de PTT en Nortel. In 1997 heeft NAFIN vrijwel alle interlokale verbindingen overgenomen die toen nog via PTT-huurlijnen verliepen. Het lokale transport en de verwerking van de data binnen defensie-objecten maken geen deel uit van NAFIN. De satelliet-grondstations en tactische mobiele defensienetwerken werden in 1997 op NAFIN aangesloten.

Sinds 2004 fungeert NAFIN tevens als backbone voor het C2000-communicatienetwerk voor de OOV-diensten (Openbare Orde en Veiligheid).

Landelijk ICT incident

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2024 speelde dit netwerk een rol in een landelijke ICT storing.[4] De reactie van de Minister van defensie is gepubliceerd op de website van de tweede kamer: "Vandaag heeft zich een technische storing voorgedaan als gevolg van een softwarefout op een van de IT-netwerken van Defensie: `"Dit heeft uitwerking gehad op meerdere locaties binnen het netwerk" [..] "Door een fout in de softwarecode is een probleem ontstaan in de tijdsynchronisatie op het netwerk"`[5][6]