Huis ter Heide (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis ter Heide
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Huis ter Heide (Utrecht) (Utrecht (provincie))
Huis ter Heide (Utrecht)
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Zeist Zeist
Coördinaten 52° 7′ NB, 5° 15′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 2.915[1]
Overig
Postcode 3712
Netnummer 030
Woonplaatscode 2825
Belangrijke verkeersaders N237 N238
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Het Witte Kerkje langs de N237
De eerste McDrive van Nederland aan de Amersfoortseweg (1987)

Huis ter Heide is een dorp in de Nederlandse gemeente Zeist (provincie Utrecht). Het is vastgegroeid aan Bosch en Duin en heeft 2.915 inwoners (2019).[1] Het wordt doorsneden door de N237 en de N238. Het station Huis ter Heide werd in 1941 gesloten.

Geboren[bewerken]

Woonachtig geweest[bewerken]

Prins Alexander Stichting[bewerken]

In Huis ter Heide bevond zich een internaat van de Prins Alexander Stichting met de daarbij behorende school, Piet Oost School, een onderwijsinstelling voor blinde en slechtziende kinderen. Prinses Marijke heeft er onderwijs genoten. De stichting was in 1911 opgericht door Piet Oost. In Huis ter Heide draagt nog een pand zijn naam. Hier is Oost begonnen met een schooltje voordat de stichting verhuisde naar de hoek Bergweg/Prins Alexander Weg, vandaar de namen Piet Oost School en Prins Alexander Stichting. Sinds 1951 was hier ook plaats voor slechtzienden. In 1980 vierde de instelling haar 100-jarig bestaan. In 1989 zijn zowel de stichting, de school als het internaat opgeheven. Alle activiteiten werden ondergebracht bij Visio in Huizen. Het schoolgebouw alsmede de houten bijgebouwen zijn afgebroken en hebben plaatsgemaakt voor woningen. De Gymzaal is verbouwd en is nu een woning. Het internaatsgebouw is achter de façade volledig verbouwd en huisvest nu een aantal appartementen. Omdat het een monumentaal pand is (19-06-1910), moest de façade in de originele staat behouden blijven. De eerste steen is destijds gelegd door Carolina Maria Dudoc van Heel.

McDrive[bewerken]

Begin september 1987 genoot Huis ter Heide even landelijke bekendheid dankzij de opening van de eerste McDrive-vestiging van Nederland van fastfood-restaurantketen McDonald's. Een McDrive is een zogenaamde drive-investiging, waar men zonder de auto te hoeven verlaten een bestelling kan plaatsen en ontvangen waarna de maaltijd/snack op het parkeerterrein in de auto of op een andere locatie (zoals thuis) genuttigd kan worden.

Zie ook[bewerken]