Bosch en Duin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bosch en Duin
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bosch en Duin
Bosch en Duin
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Zeist
Coördinaten 52° 7′ NB, 5° 14′ OL
Algemeen
Inwoners (2006) 2.540
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bosch en Duin is een dorp in de gemeente Zeist, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp zit vast aan Huis ter Heide en heeft 2.540 inwoners (2006).

Rond 1900 is Bosch en Duin in trek geraakt bij rijke kooplieden uit de stad die hier hun vakantiehuis lieten bouwen. Van deze vakantiehuizen staan nog enkele her en der verspreid door Bosch en Duin, de woningen zijn te herkennen aan de klassieke bouwstijl en het vele hout dat werd gebruikt.

Aan de Baarnseweg bevindt zich het landgoed De Horst. Het woonhuis is ontworpen door architect Karel de Bazel in opdracht van de industrieel Duyvis. Hier groeide Willem Oltmans op. De Horst is tegenwoordig een rijksmonument.

De natuurkundige en Nobelprijswinnaar Pieter Zeeman (1865-1943) liet in 1904/1905 in Bosch en Duin een zomerhuis bouwen, Villa Zonnehof. In de kelder van deze villa deed hij een aantal proeven. T.g.v. het honderdjarig bestaan van Villa Zonnehof werd de geschiedenis van Bosch en Duin en het leven van Pieter Zeeman en zijn gezin aldaar uitgebreid vastgelegd.

In Bosch en Duin werd Gerard Fagel vermoord en blies Harry Bannink zijn laatste adem uit. Bosch en Duin telt veel villa's met grote kavels.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)