Hoge Ginkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoge Ginkel
Natuurgebied
Hoge Ginkel (Utrecht)
Hoge Ginkel
Situering
Land Nederland
Locatie provincie Utrecht
Coördinaten 52° 1′ NB, 5° 28′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Leersum / Amerongen en Overberg
Informatie
Beheer Utrechts Landschap
Foto's
Hoge Ginkel met voormalige zandafgraving
Portaal  Portaalicoon   Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Hoge Ginkel is een natuurgebied tussen Amerongen en Leersum in de Nederlandse provincie Utrecht. Het gebied ligt tussen de Scherpenzeelseweg in het westen strekt zich uit tot ongeveer de Bergweg ten noorden van Amerongen. De naam komt van de Leersumer buurtschap Ginkel dat in 1840 19 huizen met 113 inwoners telde.[1] De Hoge Ginkel is van oorsprong particulier bezit. Sinds 1975 is Het Utrechts Landschap eigenaar van een deel van het landgoed Hoge Ginkel.

Smeltwaterdalen[bewerken | brontekst bewerken]

De sneeuwsmeltwaterdalen zorgen voor hoogteverschillen in het gebied. De dalen ontstonden in de laatste ijstijd, het Weichselien (116.000 - 11.700 jaar geleden). Doordat de bodem permanent bevroren was kon het smeltwater niet de bodem indringen. Het water stroomde vanaf de hellingen naar beneden. De gevormde geulen zijn als langgerekte laagtes te herkennen in het bos.

De Leeuwenkuil is een oude zandafgraving in het gebied. Het deels beplante zandgat is deels uitgegroeid tot een heideterreintje.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

De fauna bestaat uit vossen, hazelwormen en zandhagedissen. De fauna bestaat uit broedende vogels zoals havik, bosuil, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart en diverse mezensoorten. Het Utrechts Landschap koopt kleine stukken grond in de omgeving aan om het gebied uit te breiden. Het oorspronkelijke productiebos met kleine percelen wordt omgevormd tot een natuurlijker bos. De naaldbomen van Hoge Ginkel maken steeds meer plaats voor loofhout. Langs de lanen staan veel beuken en Amerikaanse eiken.