Amerongse Bovenpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerongse Bovenpolder
Natuurgebied
Amerongse Bovenpolder (Utrecht)
Amerongse Bovenpolder
Situering
Land Nederland
Locatie provincie Utrecht
Coördinaten 51° 59′ NB, 5° 28′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Amerongen
Informatie
Beheer Utrechts Landschap
Foto's
Amerongse Bovenpolder met paarden en runderen

De Amerongse Bovenpolder is een natuurgebied van 45 ha. bij Amerongen in de Nederlandse provincie Utrecht. Het bestaat uit een groot moeras- en plassenlandschap, omzoomd door weilanden en de Nederrijn. Het gebied bevindt zich tussen het voormalige steenfabriekterrein bij Elst en de stuw van Amerongen/Maurik en is onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Het natuurreservaat is een omgevormde uiterwaard. Om er de variatie in flora en fauna te vergroten is een 45 hectare groot kwelmoeras aangelegd.[1] In een kwelmoeras leven plantensoorten zoals waterviolier, lidsteng en bepaalde zeggesoorten. Deze plantensoorten hebben behoefte aan (ijzerrijk) kwelwater. Het moeras wordt gevoed door schoon kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug. De Amerongse Bovenpolder is verdeeld in het oostelijk kwelmoeras, de rivierkwelgeul en het westelijk natuurgebied.

Oost

Het oostelijk van de Rijnsteeg gelegen deel van het kwelmoeras wordt gevoed door de kwelwater vanuit de Utrechtse Heuvelrug. Naast ontgronding zijn de moerassen en de oude rivierlopen zoals De Hank hersteld. Het beleid is gericht op de ontwikkeling tot een rivieroeverreservaat. Na ontgronding hebben de vroegere wilgenbossen en struwelen zich hersteld. Door het kwelwater staan de ontgronde terreindelen een groot deel van het jaar onder water. Een afwateringssloot maakt het mogelijk de waterstand in het moeras te reguleren.

Rivierkwelgeul

Dwars door de hele Bovenpolder loopt een kwelgeul.

West

Het westelijk natuurgebied is droger dan het oostelijke deel doordat het dichter bij de Utrechtse Heuvelrug ligt. De waterstand is er constanter door de geringere aanvoer van kwelwater. Dit trekt veel amfibieën, kleine zoogdieren, insecten en weidevogels.[2]

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Door de genomen maatregelen zijn geschikte leefgebieden ontstaan voor amfibieën, kleine zoogdieren, insecten en moerasvogels zoals kwak en zwarte ooievaar. Een vogelkijkhut geeft zicht op de Bovenpolder, de Nederrijn en Kasteel Amerongen. Van hieruit kan gekeken worden naar vogelsoorten als roerdomp, waterral, grote zaagbek en grutto.[3] De natuur wordt geholpen door een groep halfwilde paarden en runderen.

Zie de categorie Amerongse Bovenpolder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.