Amerongse Bos (Het Utrechts Landschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerongse Bos
Natuurgebied
Amerongse Bos (Het Utrechts Landschap) (Utrecht (provincie))
Amerongse Bos (Het Utrechts Landschap)
Situering
Land Nederland
Locatie provincie Utrecht
Coördinaten 52° 0′ NB, 5° 30′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Amerongen
Informatie
Beheer Utrechts Landschap
Foto's
Forest-IMG 4252.JPG
Portaal  Portaalicoon   Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het Amerongse Bos is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Sommige dennen dateren uit het midden van de 18e eeuw.[1] In het bos met statige lanen staan grote beuken. Vanaf het uitzichtplateau is het Kasteel Amerongen te zien.

Het bos is genoemd naar de bewoners van kasteel Amerongen in de Amerongse Bovenpolder. Het ligt bij Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Aan de rand van het bos liggen oude akkers. In een van de gerestaureerde tabaksschuren is een informatiecentrum van Utrechts Landschap gevestigd.

Flora en fauna[bewerken]

In het bos groeien blauwe bosbes, struikheide, lijsterbes en vuilboom. Onder de hoge eiken groeien bosplanten als salomonszegel, dalkruid en eikvaren. De vele oude bomen bieden beschutting aan vleermuizen, eekhoorns, spechten en de boommarter. Het beheer van het Utrechts Landschap is gericht op het aansluiten bij natuurlijke processen. Zo wordt dood hout niet opgeruimd en wordt er niet ingegrepen om insecten en ziektes te bestrijden.