Spotvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spotvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Hypolais.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Acrocephalidae
Geslacht: Hippolais (Spotvogels)
Soort
Hippolais icterina
(Vieillot, 1817)
Spotvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Hippolais icterina. 90sek.

De spotvogel (Hippolais icterina) is een kleine zangvogel uit de familie van Acrocephalidae.

Kenmerken[bewerken]

Hij wordt ongeveer 13 cm groot en is groengrijs met een gele buik en grijze poten. De zang is snel en gevarieerd. Er worden veel imitaties van andere (vogel)geluiden in verwerkt maar karakteristiek voor de soorteigen zang is een opvallend nasaal gefluit.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit insecten, larven en bessen.

Voortplanting[bewerken]

Het legsel bestaat meestal uit vier tot vijf bruingevlekte, roze eieren, die worden gelegd in een stevig, komvormig, goed verborgen nest uit mos en gras.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort komt voor van centraal Europa tot westelijk Siberië en noordelijk Iran. Het zijn trekvogels die overwinteren in tropisch Afrika. De vogel leeft in bossen en struikgewas langs rivieren. Daarnaast houdt hij zich soms ook in tuinen en parken op. Het nest wordt gemaakt in heggen en in struiken zoals hazelaar en vlier.

De spotvogel lijkt op de orpheusspotvogel, maar heeft een ander leefgebied: orpheusspotvogels komen voor in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal en spotvogels in Nederland, België, Duitsland, Scandinavië en het voormalig Oostblok. Bovendien hebben orpheusspotvogels bruine poten.

Status in Nederland en Vlaanderen[bewerken]

Het aantal spotvogels neemt sinds de jaren 1960 en 1970 in Nederland af. Deze afname is echter niet overal te merken, er zijn zelfs gebieden waar het aantal toenam. De afname is vooral waargenomen in bossen en veel minder in het agrarische gebied.[2] Volgens SOVON daalde in de periode 1990-2003 het aantal broedparen met meer dan 50%. Rond 2007 broedden er nog ongeveer 21.000 paar in Nederland.[3] De spotvogel is in 2004 als gevoelig op de Nederlandse rode lijst gezet. De soort staat niet op de Vlaamse rode lijst en als niet bedreigd op de internationale rode lijst van de IUCN.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]