Juliusput

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Juliusput
Natuurgebied
Juliusput (Utrecht)
Juliusput
Situering
Land Nederland
Locatie provincie Utrecht
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 29′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Terschuur en Leusden
Informatie
Beheer Utrechts Landschap

De Juliusput is een natuurgebied bij landgoed Stoutenburg. Het gebied is sinds het jaar 2000 eigendom van Utrechts Landschap. De Juliusput maakt evenals Stoutenburg deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Nederland.

De voormalige zandwinningsput ligt op de grens van de provincie Utrecht en Gelderland en ligt voor een deel bij de gemeente Amersfoort en voor het overgrote deel in de gemeente Barneveld. Aan de noordoostzijde van het gebied loopt de weg Vinkelaar. De plas heeft een diepte van negen tot zestien meter De put ontstond tussen 1966 en 1971 bij de zandwinning voor de aanleg van de naastgelegen A1.[1] De plas is rijk aan vis en watervogels en soms laat ook de ijsvogel zich er zien. De naam is afgeleid van de ingenieur die de put liet graven ten behoeve van de aanleg van het knooppunt Hoevelaken. De bijnaam Het gat van 100 ontstond toen visclub "De club van 100" het viswater pachtte.

In het gebied de Zwarte Goor bij de Juliusput werden door het Utrechts Landschap natte schraallanden en vochtige hooilanden ontwikkeld. Op de Zwarte Goor groeit naast het moeraskartelblad, blauwe knoop en gevlekte orchis ook het zeldzame draadgentiaan.