Hoog Moersbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoog Moersbergen
Natuurgebied
Hoog Moersbergen (Utrecht)
Hoog Moersbergen
Situering
Land Nederland
Locatie provincie Utrecht
Coördinaten 52° 3′ NB, 5° 21′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Maarn, Doorn
Informatie
Beheer Utrechts Landschap
Foto's
Hoog Moersbergen

Hoog Moersbergen is een natuurgebied van 58 hectare tussen Maarn en Doorn, gelegen ten zuiden van Landgoed Stameren. Het gebied is door een wandelpad verbonden met Zanderij Maarn In het gebied met kleine heideveldjes liggen meerdere grafheuvels.

Het buiten Hoog Moersbergen werd in 1904 gebouwd op een nog kale Heuvelrug. Het kreeg door de ligging op de heuvel in het toen nog kale gebied de bijnaam Waai en Braai. Het landhuis hoorde bij het lager gelegen Kasteel Moersbergen. Het centraal gelegen acacia- en taxusbosje herinnert nog aan dit buiten dat in 1935 alweer werd afgebroken.

Achtereenvolgende eigenaren als de opeenvolgende baronnen d’Ablaing van Giessenburg en de heren van Moersbergen hielden zich actief met bosbouw bezig. Door d’Ablaing geplante Weymouthdennen en Europese lariksen komen nog steeds voor op Hoog Moersbergen en in het Stamerbos.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het gevarieerde bos betaat uit eiken en berken en vele verwilderde rododendrons. In het bos komen vogelsoorten voor zoals groene specht, ransuil, raaf en geelgors. Ook werden reptielen waargenomen zoals hazelworm en zandhagedis. Verder werden zoogdieren aangetroffen als boommarter, das, dwergvleermuis en laatvlieger.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]