Wulperhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wulperhorst
Wulperhorst.JPG
Locatie Zeist
Oorspr. functie buitenplaats
Start bouw 1858
Bouwstijl neoclassicisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510219
Architect S.A. van Lunteren
Eigenaar Wibi Soerjadi
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Wulperhorst is een buitenplaats gelegen tussen Zeist en Bunnik.

Het huis[bewerken]

Al voor 1700 schijnt er op deze locatie een huis te hebben gestaan, als onderdeel van landgoed Stoetweghe. Het volgende huis werd gebouwd door W.N. de Pesters van Cattenbroek (1717-1794). Dit staat als 'van den Huysen Wulperhorst' op een kaart uit 1772. Er werd ook een grand canal aangelegd naar de Kromme Rijn; een deel hiervan bestaat nog. Het maakte deel uit van het plan der zichtlijnen.

In 1858 werd begonnen met de bouw van het huidige huis, ontworpen door de architect S.A. van Lunteren, die ook de tuin herinrichtte. De eerste steen werd gelegd door de 8-jarige Jan Elias Huydecoper, zoontje van Joan Huydecoper, die onlangs Slot Zeist nog had laten renoveren. Het Neoclassicistische huis ligt in 5 hectare natuurgebied. Het maakt deel uit van de Stichtse Lustwarande.

Bewoningsgeschiedenis[bewerken]

Joan Huydecoper bouwde het huis voor zijn twee zonen, Gijs en Henk. In 1950 overleed Henk Huydecoper. Het huis werd bezit van Defensie, en werd betrokken door de staf van het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten (CTL, zie Koninklijke Luchtmacht). Daarna werd het een asielzoekerscentrum.

In 1980 werd het landgoed gekocht door Het Utrechts Landschap en in 2001 nam Wibi Soerjadi het huis over. Zijn droom was om een pianoacademie op te richten en daarvoor had hij rust en ruimte nodig. Het huis was geheel vervallen, dus Soerjadi moest alles laten restaureren. Iedere kamer is in een andere kleur ingericht. Via de roze hall kom je in de Michelangelo-blauwe studeerkamer of in de zachtgele zitkamer. In de kelder van het huis is een permanente tentoonstelling over Franz Liszt.

Concerten[bewerken]

In januari 2008 vond tijdens Jumping Amsterdam de première plaats van 'Dance of Devotion'. Dit schreef Soerjadi speciaal voor Anky van Grunsven, Olympisch kampioene dressuur.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Wulperhorst werden in najaar 2008 jubileumconcerten gegeven.

In de laatste twee weekenden van augustus geeft Soerjadi openluchtconcerten in de tuin van Wulperhorst, waarbij overdag jong talent is te beluisteren, en hij 's avonds zelf optreedt. Soms geeft hij ook concerten waarbij hij samenspeelt met zijn broer Ardjoena.

Zie ook[bewerken]