Elster Buitenwaarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elster Buitenwaarden
Natuurgebied
Elster Buitenwaarden (Utrecht)
Elster Buitenwaarden
Situering
Land Nederland
Locatie provincie Utrecht
Coördinaten 51° 59′ NB, 5° 31′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Elst, Remmerden
Informatie
Beheer Utrechts Landschap
Foto's
restant van de steenfabriek

De Elster Buitenwaarden vormen een natuurgebied langs de Nederrijn bij Elst. Het bestaat grotendeels uit open grasland op rivierklei. In het natuurgebied zijn natte oeverzones, een ooibos en een hoogwatervluchtplaats voor grazers aangelegd.[1]. De zandwinplas en een klein deel van het grasland zijn eigendom van Utrechts Landschap.

Door de gehele uiterwaard loopt een oude riviergeul. Het deel van de sloot dat grenst aan de Amerongse Bovenpolder is uitgegraven maar kreeg daarbij flauwe oevers. De Elster Buitenwaard is door een ecopassage onder de Rijksstraatweg N225 verbonden met de Plantage Willem III op de Utrechtse heuvelrug.[2] Het gebied ligt op de overgang van rivierenlandschap naar bosgebied. Door het aflopende maaiveldniveau kan er diversiteit in begroeiing ontstaan, ook al omdat delen van het gebied soms langere tijd onder water staan.

Terpen[bewerken | brontekst bewerken]

Na de sloop van de voormalige steenfabriek en de voormalige machinistenschool werd het gebied in 2012 heringericht.[3] Het fabrieksterrein werd deels afgegraven, waarna het overgeleven deel als terp werd ingericht. De terp biedt uitzicht op de Nederrijn. De terpen in het gebied dienen ook als vluchtplek bij hoog water voor runderen en paarden in de uiterwaarden. Aan de westkant van de terp komt een ooibos. Op de overgang van de Elster Buitenwaarden naar de Amerongse Bovenpolder kwam een nieuwe vleermuiskelder voor de vleermuizen die vroeger in de oude steenfabriek een onderkomen vonden.