Breeveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Breeveen
Natuurgebied
Breeveen (Utrecht)
Breeveen
Situering
Land Nederland
Locatie Breedeveen
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 25′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Leersum
Informatie
Oppervlakte 0,85 km²
Beheer Het Utrechts Landschap
Foto's
Breeveen
Portaal  Portaalicoon   Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Natuurgebied Breeveen

Het Breeveen is een natuurgebied van zo'n 85 hectare nabij Leersum.[1] Het wordt beheerd door stichting Het Utrechts Landschap. Het landschap bestaat uit een mix van bossen en een vlakte met voornamelijk struikheide. Verder bevinden zich op Breeveen enkele opvallend grote, prehistorische grafheuvels en zijn er eveneens nog restanten van loopgraven te vinden die terug zijn te leiden tot de Tweede Wereldoorlog.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Bijzonder aan het Breeveen is dat er levendbarende hagedissen zijn te vinden. Ook zelfzame vogels zijn aanwezig zoals de raaf, boomleeuwerik en roodborsttapuit. Om vergrassing van de heide tegen te gaan lopen er in het gebied runderen die eveneens grazen op het naastgelegen Leersumse Veld.

Een groot gedeelte van het gebied bestaat uit hei. Door de verlaging van de grondwaterstand komt dopheide wel steeds minder voor. Ook soorten als klein warkruid en de vleesetende zonnedauw komen voor maar veel minder dan vroeger. Inmiddels is Het Utrechts Landschap bezig om maatregelen te treffen die het gebied weer natter moeten maken.Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]