Nicomedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nicomedia
Nicomedië, Astacus
Nicomedia
Nicomedia (Turkije)
Nicomedia
Situering
Land Turkije
Locatie İzmit, Kocaeli
Coördinaten 40° 46′ NB, 29° 57′ OL
Informatie
Cultuur Oude Griekenland
Vondstjaar 712/711 v.Chr.
Vinder Nicomedes I (stichter)
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Nicomedia of Nicomedië (Grieks: Νικομήδεια) was een Bithynische en later Romeinse stad op de plaats van het huidige İzmit in Turkije.

Geschiedenis van de stad[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is gesticht door Nicomedes I van Bithynië, is gelegen aan het uiteinde van de Golf van Astacus die uitkomt in de Propontis.

In de vroege oudheid werd de stad Astacus of Olbia (gesticht in 712 v.Chr.) genoemd. Na een verwoesting werd het weer opgebouwd door Nicomedes I in 264 v.Chr. onder de naam Nicomedia, en sindsdien is het altijd een van de belangrijkste steden van noordwest Anatolië geweest. Hannibal kwam naar Nicomedia in zijn laatste jaren en pleegde zelfmoord in het nabijgelegen Libyssa (Gebze). De historicus Arrianus is hier geboren.

Nicomedia was de metropolis van Bithynië in het Romeinse Rijk, en Diocletianus verhief het tot de oostelijke hoofdstad van het Romeinse Rijk in 286 toen hij de Tetrarchie introduceerde. Nicomedia bleef de oostelijke (en belangrijkste) hoofdstad van het Romeinse Rijk totdat medekeizer Licinius verslagen was door Constantijn de Grote in de slag bij Chrysopolis (Üsküdar) in 324.

Constantijn verbleef gedurende zes jaar voornamelijk in Nicomedia als tijdelijke hoofdstad totdat hij in 330 het nabijgelegen Byzantium tot Nova Roma (Nieuw Rome) benoemde, wat uiteindelijke bekend werd als Constantinopel (huidig Istanboel). Constantijn stierf in een koninklijke villa in de buurt van Nicomedia in 337.

De stad wordt in 358 door een aardbeving verwoest. Dankzij de ligging aan een knooppunt van Aziatische handelsroutes naar de nieuwe hoofdstad is Nicomedia belangrijk gebleven, zelfs na de stichting van Constantinopel[1]

Bekende mensen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zie C. Texier, Asie mineure (Parijs, 1839); V. Cuenet, Turquie d'Asie (Parijs, 1894).